Vulin nas obradovao: Plate neće biti niže

Novi zakon o radu nije antiradnički i plate zaposlenih u Srbiji njegovim stupanjem na snagu neće biti niže 10 odsto, kao što tvrde sindikati, poručio je ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Aleksandar Vulin.

On za Novosti ističe da protesti, o kojima govore sindikalni lideri jesu legitimno sredstvo, „a da li će doneti dobro Srbiji, to ćemo videti”.

Povodom napada sindikata na predloženi Nacrt zakona o radu, Vulin kaže da zakon ima više od 200 članova, a da sindikalci nisu želeli da govore o svega desetak koji se odnose na zarade, sindikalna prava i prošireno dejstvo kolektivnog ugovora, dok je sve ostalo usaglašeno.

– Poštujem da nisu želeli da pregovaraju, ali nije tačno da nisu upoznati sa rešenjima – kaže Vulin.

On je odbacio i primedbe vezane za ukidanje smenskog rada, tvrdeći da on postoji i u ovom dokumentu i da primedbe ne stoje.

– Rad u smeni plaćao se kao naknada od 26 odsto, a isti postotak važio je i za noćni rad. Međutim, u javnim preduzećima se zbog pogrešnog tumačenja računalo i jedno i drugo, pa su se mnogima isplaćivale duple naknade – objašnjava Vulin.

Kaže i da je zakon potreban brzo da bi rešile mnoge stvari.

– Predstavnici sindikata i poslodavci su već dali svoje mišljenje i predloge, a pošto želimo da budemo članica EU, svoju ocenu će dati i Evropska komisija – rekao je Vulin.

Prema njegovim rečima, ovih dana biće održana i sednica Socio-ekonomskog saveta, a svi članovi već imaju gotov nacrt.

– Ovaj dokument neće izbrisati nezaposlenost, ali će svakako pomoći u rešavanju ovog problema – zaključio je Vulin.