VULIN TRAŽI ORGANIZATORE BLOKADA U SRBIJI: Ministar finansija bi razgovarao sa njima, ali ne zna ko su!

Aleksandar Vulin
Beta/Goran Stanković

Ministar odbrane obratio se organizatorima protesta u Srbiji.

 

Ministar odbrane Aleksandar Vulin pozvao je danas organizatore protesta zbog cene goriva da se ne kriju iza vozača, jer bi sa njima razgovarao ministar finansija, ukoliko bi znao ko su.

Vulin je gostujući na televiziji Pink kazao da odluka da li će akcize na gorivo biti smanjene zavisi od cena na svetskom tržištu i od Vlade Srbije, odnosno ministra finansija.

Imate ministra finansija i neko će razgovarati sa njim, ali je pitanje ko, jer se ne zna ko organizuje protest – rekao je Vulin.

Vulin je rekao da Vlada Srbije ne zna kako da ispuni zahteve, jer ne zna koji su zahtevi i ne zna sa kim se pregovara.

Kako ćemo znati da smo ispunili vaše zahteve ako se ne zna sa kim se progovara, ko su zastupnici. Zvanično neko organizuje protest. Vi imate proteste, ali oni koji se kriju iza protesta moraju da snose odgovornost za to što rade – kazao je on.

On je još jednom pozvao organizatore da izadju javno i iznesu zahteve.

Vozači već tri dana organizuju protest u Beogradu, Novom Sadu, Šapcu, Valjevu, Novom Pazaru, Nišu, Kragujevcu, Batočini i drugim mestima.

Protest je organizovan putem društvenih mreža jer je cena goriva u Srbiji od početka godina porasla za skoro devet dinara po litru, a dizela za više od 11 dinara.

Zahtevi okupljenih gradjana su da se usvoji nova cena goriva koja ne sme biti viša od 110 dinara za dizel i 120 dinara za bezolovni benzin, da se ubuduće cena goriva obračunava tako što će se na osnovnu cenu benzina uračunati porez, pa tek onda na oporezovanu cenu goriva da se doda akciza koja ne sme da bude viša od 50 odsto osnovne cene benzina.

Vozači takodje zahtevaju da cena plina ne sme da bude veća od polovine cene bezolovnog benzina.