Zabrinjavajuće: Dečaci u Srbiji podržavaju nasilje

Čak 74 odsto srednjoškolaca odgovorilo je da su najmanje jednom doživeli ili doživele bar jedan oblik rodno zasnovanog nasilja od početka školske godine.

U Srbiji je 69 odsto osnovaca i 74 odsto srednjoškolaca odgovorilo da su najmanje jednom doživeli neki oblik rodno zasnovanog nasilja od početka školske godine.

– Ukupno 69 odsto učenika i učenica osnovnih škola i čak 74 odsto učenika i učenica srednjih škola je odgovorilo da su najmanje jednom doživeli ili doživele bar jedan oblik rodno zasnovanog nasilja od početka školske 2013/2014. godine – rekla je direktorka Centra za studije roda na Fakultetu političkih nauka Daša Duhaček u Beogradu.

Rezultati istraživanja Ministarstva prosvete i Unicefa su pokazali da 60 odsto dečaka i 27 odsto devojčica podržava nasilje nad LGBT osobama, kao i da petina dečaka opravdava da dečko udari devojku.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srdjan Verbić istakao je značaj edukacije kojom će se povećati osetljivost profesionalaca koji rade u školi, jer je važno da svakodnevno primenjujemo principe rodne ravnopravnosti i jednakih šansi za sve.

Direktor Kancelarije Unicefa u Srbije Mišel Sen Lo upozorio je na rezultate da dečaci više pravdaju i podržavaju rodno zasnovano nasilje, a oni su ti koji to nasilje više i čine, kako nad devojčicama, tako i nad drugim dečacima.

– Rodna ravnopravnost i prevencija rodno zasnovanog nasilja identifikovani su kao bitni segmenti u borbi protiv diskriminacije i prevencije nasilja – kazao je Sen Lo.

Ono što ohrabruje, kako je rekla koordinatorka jedinice za prevenciju nasilja Ministarstva prosvete Biljana Lajović, jeste to što 77 odsto učenika u osnovnim i 69 odsto u srednjim školama kaže da bi želelo da se o ovoj temi govori u školi.

– Obuke na neku od ovih tema želelo bi da prodje 75 odsto zaposlenih u osnovnim i 68 odsto zaposlenih u srednjim školama – kazala je ona.

Istraživanje je sprovedeno u novembru i decembru 2013. godine, a obuhvatilo je 35 osnovnih i 15 srednjih škola, 11.656 dečaka i 10.708 devojčica, 2.537 nastavnika i 81 stručni saradnik.