ZABRINJAVAJUĆI, ALI NE I IZNENAĐUJUĆI REZULTATI: Čak trećina mladih akademaca bi da NAPUSTI SRBIJU, a ovo su njihovi razlozi

Trećina studenata želi da se iseli iz Srbije - pokazalo je istraživanje na više od 11.000 akademaca. Čak 90 odsto ima podršku roditelja da napusti zemlju, a ukupno 70 procenata računa na pomoć rođaka i prijatelja koji žive u inostranstvu.

Pixabay.com

Istraživanje “Migracije studenata” sproveo je Kabinet ministarke zadužene za demografiju i populacionu politiku, u saradnji sa Republičkim zavodom za statistiku i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Među mladima koje pitamo šta bi trebalo da se dogodi u Srbiji a da ne odete, čak jedna četvrtina onih koji planiraju da odu kaže da nema nijedne mere koja može da ih zadrži. Oni su već doneli odluku – rekla je Slavica Đukić Dejanović, ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku, pišu Novosti.

Polovina onih koji bi da idu jasno je rekla da ne planira da se vrati u Srbiju, njih 19 odsto bi da se vrati kada zarade dovoljno novca za pokretanje sopstvenog biznisa, a 13,8 bi se vratilo ako bi se ekonomske prilike u našoj zemlji popravile.

Nameru da odu sa kartom u jednom pravcu u mnogo većem procentu iskazali su akademci koji studiraju informacione tehnologije i studenti medicinskih fakulteta – više od 30 odsto, dok je taj procenat manji na društvenim naukama.

Na top-listi željenih destinacija Nemačka zauzima ubedljivo prvo mesto, jer bi tamo da se preseli čak četvrtina svih koji žele da emigriraju. Drugo mesto dele SAD i Švajcarska, gde bi išlo oko 11 odsto, u Austriju bi 8,7 ispitanika, a u Norvešku 6,3. Nemačku najviše biraju medicinari, dok oni koji studiraju IT budućnost vide u Americi.

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović rezultate istraživanja ocenila je kao zabrinjavajuće, i dodala da bi bili još dramatičniji da su ispitanici bili svršeni studenti. Ona smatra da se kroz jačanje proizvodnje mogu zadržati ljudi u Srbiji, uz podršku IT sektoru.

RAZLOZI ZA ODLAZAK

Prosečna starost onih koji se iseljavaju je 28,5 godina, a svaki četvrti završio je fakultet. Kao glavne razloge za odlazak u inostranstvo navode nemogućnost nalaženja posla u struci (27 odsto), slabo plaćen posao (21 odsto) i nizak životni standard (20 odsto).