ZARAĐUJU MILIONE NA JUTJUBU: Studente uče da varaju na ispitima, a ovo su najpopularniji trikovi!

Jutjub zvezde zarađuju hiljade funti tako što podstiču mlade da varaju na ispitima

prijemni ispit
dnevno.rs/kolaž

Stručnjaci osuđuju uticajne Jutjub zvezde i podsećaju mlade da se zbog toga mogu suočiti sa poništavanjem celog predmeta, a ne samo ispita.

Karmi Seljito, Jutjuber koji ima 379 hiljada pretplatnika na svom Jutjub kanalu, podstiče gledaoce njegovih video snimaka da ostave knjige jer je učenje dosadno. Ovaj 19-godišnjak preporučuje mladima da u postavi svojih majica naprave rupe u koje će vrlo lako moći da stave papire s potrebnim beleškama. Seljito je priznao da je taj video napravio za njegove pratioce da bi im dokazao da je lako varati na ispitima i pokazao kako se on izvukao s tim, piše “Večernji list”.

Rajan Franklin, Jutjuber koji ima 160 hiljada pratioca, imao je malo drugačiji savet. Naime, on je svojim pratiocima predložio da se nekoliko nedelja pre ispita, sprijatelje s “štreberima”. Isto tako, kao jednu od tehnika, predložio je tehniku “pljesni i lupi” (clap and tap) kada se radi o ispitima na zaokruživanje. Prema toj tehnici, jedan lagani udarac po klupi značio bi da je tačan odgovor onaj koji se nalazi pod slovom A, a dva udarca bi značila da je odgovor pod B itd.

Još jedan do Jutjubera, Čarli, smatra da bi u studenti trebalo da imaju pametne naočare koje bi njihovom korisniku prikazivale informacije koje niko drugi ne bi mogao da vidi.

Video snimci su postali toliko popularni da su se i brojni profesori uključili u raspravu. Profesori su, naravno, osudili spomenute video snimke i još jednom upozorili studente da ne varaju na ispitima i da im to varanje u budućnosti može doneti više štete nego koristi. Nadalje, obavestili su studente da postoje i sistemi pomoću kojih oni lako mogu detektirati ko je varao na ispitu, piše “Večernji list”.