Pojedine privatne apoteke koriste nestašicu petovalentnih vakcina, pa uplašenim roditeljima poslednje doze koje imaju prodaju i za 5.500 dinara, što je za 2.000 dinara skuplje od redovne cene

U apotekama u Srbiji ponovo je nestašica petovalentnih vakcina („pentaksim” i „infanriks”), koje se daju kao zaštita od difterije, tetanusa, velikog kašlja, hemofilus influence tipa B (HIB) i dečje paralize. Njena je cena do sada bila do 3.400 dinara. Jedina dva proizvođača – „Sanofi Paster” i „Glakso Smit Klajn” – imaju velikih problema u proizvodnji zbog čega isporuke kasne. Srbija vakcinu neće dobiti pre kraja februara.

– Tri dana sam obilazila apoteke u Beogradu da nađem makar jednu dozu. U nekim apotekama savetovali su mi da se upišem na listu čekanja, uz napomenu da je cena veća i da iznosi 5.500 dinara. Zgranula sam se, jer pokušavaju da zarade na tuđem strahu i panici. Nastavila sam sa potragom i uspela u apoteci na Vidikovcu da je nađem za 3.400 dinara. I to je bila poslednja doza – priča za Blic Milena Simić iz Beograda.

Razlika u ceni

3.400 dinara redovna cena „pentaksima”
5.500 dinara cena po kojoj su nudili vakcinu u apotekama

I drugi roditelji, sa kojima je Milena bila u kontaktu, kažu da su im apotekari nudili vakcinu, ali po ceni od šest pa i sedam hiljada dinara.

Razlog za divljanje cena vakcine koje više nigde nema, Dragutin Rajevac, predsednik Skupštine Saveza privatnih apoteka, vidi u nesavesnom poslovanju pojedinih apotekara.

I u domovima zdravlja nema vakcine za decu koja treba da je prime besplatno. Od 52.880 dogovorenih doza „pentaksima”, „Sanofi Paster” je “Torlaku” poslao samo 9.000 doza. Od dospelih doza, čak 700 je uništeno jer se nije ispoštovao hladni lanac u transportu.

Savet doktora
Kako deca ne bi ostala nevakcinisana, lekari savetuju roditeljima čija su deca počela da primaju petovalentne vakcine i sada im je vreme za revakcinaciju da zakažu konsultacije sa svojim pedijatrom. Oni će, u skladu sa zdravstvenim stanjem deteta, proceniti da li vakcinacija može da se prolongira i koliko dugo, kao i da li je prelazak na monovalentne vakcine, koje proizvodi „Torlak”, bolje rešenje.loading...