Zaštita dece u medijima: Kako stati na put izlaganju javnosti najmlađih?

Institucijama su uglavnom vezane ruke kada je reč o zaštititi dece od izlaganja javnosti zbog objavljivanja fotografija i ličnih podataka u medijima.

Objavljivanje privatnih podataka ili fotografija maloletnika svakodnevna je pojava u dnevnim novinama, među kojima dominiraju tabloidi. Na taj način krše se sva pravila novinarske struke i etički kodeksi, a to se opravdava borbom za mesto na tržištu i potrebom povećanja tiraža.

Tekstove i fotografije koji narašuvaju privatnost deteta ne bi trebalo da gledamo u novinama, jer to zabranjuju i novinarski kodeks i pojedini zakoni. Poslednji slučajevi koji su uzburkali javnost, ali i struku, tiču se maloletnika obolelih od teških bolesti, kojima su preplavljene naslovne strane.

Petar Jeremić iz Saveta za štampu objašnjava da je situacija vrlo osetljiva.

– Jedino da reaguje Ministarstvo kulture, ili tužba, ili žalba Savetu za štampu, da se zaustavi pisanje. Praktično nema mehanizma, i vrlo je osetljiva ta stvar jer se može preći i u cenzuru – kaže Jeremić i poručuje da treba apelovati na novinare i urednike da u takvim situacijama vode računa, da poštuju novinarski kodeks i zakonske akte.

Savet za štampu može da reaguje samo po ličnoj prijavi, pa su im ruke uglavnom vezane. Slično je i sa poverenikom za informacije od javnog značaja, koji može da reaguje samo kada državni organi prekrše zakon. Međutim, i takvih je slučajeva mnogo, posebno u predizbornoj kampanji, kaže poverenik Rodoljub Šabić.

– Veoma često postoje veoma ozbiljne indicije da se do podataka o ličnosti – bilo ovakvih sudskih ili političkih postupaka ili drugih podataka koji su pod kontrolom organa vlasti – dolazi na način koji je, blago rečeno, krajnje sumnjiv i koji predstavlja čak i krivično delo – kaže Šabić.

Mediji će početi da poštuju kodekse i pravila tek kada Srbija postane uređeno društvo, koje poštuje svoje zakone, piše B92.loading...