Zaštitnik građana: Vanredna situacija nad slobodom izražavanja?

Zaštitnik gradjana Saša Janković ocenio je u ponedeljak da je u Srbiji 'vanredna situacija nad slobodom izražavanja' zbog niza događaja koji zajedno govore da je uložen napor da se suzbije kritika.

– Mislim da je vanredna situacija nad slobodom izražavanja. Desio se niz dogadjaja koji pojedinačno ne moraju da budu posebno opasni, ali zajedno govore o tome da ovo ipak nije nečije loše shvatanje situacije, nego koliko toliko organizovan napor da se suzbije kritika – kazao je Janković za televiziju B92.

On je rekao da predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić nije zadužen da procenjuje da li ima cenzure, već je za to nadležan Zaštitnik gradjana.

– Nije predsednik Vlade zadužen da ceni da li ima cenzure, već Zaštitnik gradjana. Ja mogu da saslušam i uvažim njegovo mišljenje, ali ja po Ustavu ocenjujem da li ima cenzure. Svako ima svoju odgovornost, i svako snosi posledice za nju – rekao je Janković.

Po njegovim rečima, tokom vanredne situacije „stvoren je info vakuum” u koji su se građani dobronamerno uključivali.

– Umesto da država popuni taj vakuum, u taj prazan prostor su se uključili mnogi, pre svega dobronamerno, ne verujem da je bilo ko bio zlonameran. Kada je to sve završeno bez panike i kada smo već imali odredjene propuste, dužnost države je da kaže šta ona treba da uradi ubuduće, a onda tek da se obrati gradjanima – dodao je Zaštitnik.

Upitan o tome što Administrativni odbor Skupštine Srbije nije dao saglasnost za rad 19 istražitelja Zaštitnika, Janković je odgovorio da se to ne dešava prvi put, i ukazao da je to veliki udarac za njegovu službu.

Janković je kazao da je njegova plata ista kao i plata predsednika Ustavnog suda, što je standard u svim zemljama sveta.