‘Do sada nije zabeleženo da mediji prenose direktno konferencije za novinare predsednika Vlade. Premijer Aleksandar Vučić nedavno pokazao ‘elementarni nivo nekulture’ obraćajući se šefu delegacije EU u Srbiji Majklu Devenportu. Prvi put u istoriji višestranačja se desilo da je stranka izdala saopštenje u kojem kritikuje RTS. Vladajuće stranke, a posebno Aleksandar Vučić opterećeni su medijima.’

O svemu ovome danas su na tribini o stanju u medijima u Srbiji govorili učesnici Dragoljub Petrović, novinar u listu „Danas” i pančevački novinar Nenad Živković. Oni su se složili da ne postoji klasična cenzura, već da se na novinare vrši pritisak preko uticaja vlasti na vlasničku strukturu medija.

Petrović i Živković su na tribini „Ko uvodi medijski mrak u Srbiji?”, održanoj u Pančevu, ocenili i da u novinarskoj profesiji manjka solidarnosti, a da vlast pokušava da nametne „ružičastu” sliku javnosti.

Na tribini koju je organizovala pančevačka Građanska akcija u saradnji sa Domom omladine istaknuto je i da do sada nije zabeleženo da mediji prenose direktno konferencije za novinare predsednika Vlade, te da je premijer Aleksandar Vučić nedavno pokazao „elementarni nivo nekulture” obraćajući se šefu delegacije EU u Srbiji Majklu Devenportu, pitavši ga da li je zapisao odgovor novinarke Blica.

– Prvi put u istoriji višestranačja se desilo da je stranka izdala saopštenje u kojem kritikuje RTS zato što oni eto hoće da „koče reforme” jer je neki čovek, odnosno urednik u Večernjim Novostima Srđan Škoro, došao u jutarnji program i rekao da mu se ne sviđa neki ministar. I tu vi vidite tu opterećnost vladajuće stranke, a posebno Aleksandra Vučića medijima, i jedan perfidni pritisak na medije – rekao je Dragoljub Petrović.

– Ja sam skloniji da kažem da u Srbiji nema cenzure ako se ona gleda klasično. Jer, ne nosimo tekstove u Vladu Srbije, gde neki cenzor gleda kako pišemo. Ali postoji strahovit pritisak na medije, što dokazuje i slučaj Studija B, sa kojeg je skinut „Sarapin problem” – istakao je novinar Danasa.

Pančevački novinar Nenad Živković podsetio je i na ukidanje emisije „Retrovizor ”Ljubomira Živkovića i ocenio da je to bio „startni pucanj” u medije.

– Tada je to delovalo kao izolovani incident, ali tada kreće transformacija u medijima. Televizija B92 bi mogla biti studija slučaja šta se sa medijima desilo, jer se sa nekadašnjih temeljnih principa i načela, kojih se na toj televiziji pridržavalo, skliznulo u estradizaciju programa – naveo je Živković.

On je ocenio i da je izostala opomena medija i da je novinarska branša „poklekla”.
Komentarišući medijske sadržaje, pančevački novinar je istakao da postoji opasnost od opšteg „upovršavanja” svega.

– Proizvodi se toliko besmislenih informacija da vredne i važne informacije postaju beznačajne. Danas čitamo o strijama estradnih umetnica, sa kim se zabavlja Cecin sin i da li je snaja posetila tasta u zatvoru. Time se namerno stvara opšti šum, u kojem lako prolaze činjenice da su plate i penzije smanjene… – istakao je Živković.

Učesnici tribine su se složili i da je solidarnost među ljudima na niskom nivou, te da danas postoje tihi protesti od nekoliko stotina ljudi, na kojima se pročitaju proglasi, nakon čega se ništa ne promeni.

– Mi smo prešli liniju iza koje je moguća neka promena. Ćuti opozicija, ćute mediji, organizacije civilnog društva, ćute strukovne organizacije, profesionalna udruženja, ćute eksperti, nezavisni intelektualci, univerzitet. Kao da živimo u najboljem mogućem društvu – ocenio je Nenad Živković, koji je stava i da danas ima više razloga za samoorganizovanje nego devedesetih.

– Zašto danas nema „Otpora” i gde su danas ti mladi ljudi? Šta ih zanima? Šta čitaju? Odgovornost je i na nama, građanima, da svojim najmanjim ljudskim odlukama stanemo na put represiji – poručio je on.

Novinar Danasa Dragoljub Petrović ocenio je da u građanskog Srbiji danas postoji rascep, ali i bezvoljnost zbog stalnog ponavljanja istih ljudi i poruka.

On je dodao i da vlast stalno pokušava da diskredituje one koji je kritikuju, kako na konferencijama za novinare, tako i kroz tabloide.