‘Zašto danas nema Otpora i gde su sada ti mladi ljudi?’ (VIDEO)

‘Do sada nije zabeleženo da mediji prenose direktno konferencije za novinare predsednika Vlade. Premijer Aleksandar Vučić nedavno pokazao ‘elementarni nivo nekulture’ obraćajući se šefu delegacije EU u Srbiji Majklu Devenportu. Prvi put u istoriji višestranačja se desilo da je stranka izdala saopštenje u kojem kritikuje RTS. Vladajuće stranke, a posebno Aleksandar Vučić opterećeni su medijima.’

O svemu ovome danas su na tribini o stanju u medijima u Srbiji govorili učesnici Dragoljub Petrović, novinar u listu „Danas” i pančevački novinar Nenad Živković. Oni su se složili da ne postoji klasična cenzura, već da se na novinare vrši pritisak preko uticaja vlasti na vlasničku strukturu medija.

Petrović i Živković su na tribini „Ko uvodi medijski mrak u Srbiji?”, održanoj u Pančevu, ocenili i da u novinarskoj profesiji manjka solidarnosti, a da vlast pokušava da nametne „ružičastu” sliku javnosti.

Na tribini koju je organizovala pančevačka Građanska akcija u saradnji sa Domom omladine istaknuto je i da do sada nije zabeleženo da mediji prenose direktno konferencije za novinare predsednika Vlade, te da je premijer Aleksandar Vučić nedavno pokazao „elementarni nivo nekulture” obraćajući se šefu delegacije EU u Srbiji Majklu Devenportu, pitavši ga da li je zapisao odgovor novinarke Blica.

– Prvi put u istoriji višestranačja se desilo da je stranka izdala saopštenje u kojem kritikuje RTS zato što oni eto hoće da „koče reforme” jer je neki čovek, odnosno urednik u Večernjim Novostima Srđan Škoro, došao u jutarnji program i rekao da mu se ne sviđa neki ministar. I tu vi vidite tu opterećnost vladajuće stranke, a posebno Aleksandra Vučića medijima, i jedan perfidni pritisak na medije – rekao je Dragoljub Petrović.

– Ja sam skloniji da kažem da u Srbiji nema cenzure ako se ona gleda klasično. Jer, ne nosimo tekstove u Vladu Srbije, gde neki cenzor gleda kako pišemo. Ali postoji strahovit pritisak na medije, što dokazuje i slučaj Studija B, sa kojeg je skinut „Sarapin problem” – istakao je novinar Danasa.

Pančevački novinar Nenad Živković podsetio je i na ukidanje emisije „Retrovizor ”Ljubomira Živkovića i ocenio da je to bio „startni pucanj” u medije.

– Tada je to delovalo kao izolovani incident, ali tada kreće transformacija u medijima. Televizija B92 bi mogla biti studija slučaja šta se sa medijima desilo, jer se sa nekadašnjih temeljnih principa i načela, kojih se na toj televiziji pridržavalo, skliznulo u estradizaciju programa – naveo je Živković.

On je ocenio i da je izostala opomena medija i da je novinarska branša „poklekla”.
Komentarišući medijske sadržaje, pančevački novinar je istakao da postoji opasnost od opšteg „upovršavanja” svega.

– Proizvodi se toliko besmislenih informacija da vredne i važne informacije postaju beznačajne. Danas čitamo o strijama estradnih umetnica, sa kim se zabavlja Cecin sin i da li je snaja posetila tasta u zatvoru. Time se namerno stvara opšti šum, u kojem lako prolaze činjenice da su plate i penzije smanjene… – istakao je Živković.

Učesnici tribine su se složili i da je solidarnost među ljudima na niskom nivou, te da danas postoje tihi protesti od nekoliko stotina ljudi, na kojima se pročitaju proglasi, nakon čega se ništa ne promeni.

– Mi smo prešli liniju iza koje je moguća neka promena. Ćuti opozicija, ćute mediji, organizacije civilnog društva, ćute strukovne organizacije, profesionalna udruženja, ćute eksperti, nezavisni intelektualci, univerzitet. Kao da živimo u najboljem mogućem društvu – ocenio je Nenad Živković, koji je stava i da danas ima više razloga za samoorganizovanje nego devedesetih.

– Zašto danas nema „Otpora” i gde su danas ti mladi ljudi? Šta ih zanima? Šta čitaju? Odgovornost je i na nama, građanima, da svojim najmanjim ljudskim odlukama stanemo na put represiji – poručio je on.

Novinar Danasa Dragoljub Petrović ocenio je da u građanskog Srbiji danas postoji rascep, ali i bezvoljnost zbog stalnog ponavljanja istih ljudi i poruka.

On je dodao i da vlast stalno pokušava da diskredituje one koji je kritikuju, kako na konferencijama za novinare, tako i kroz tabloide.