ZASTRAŠUJUĆE: Deca počinju sa konzumiranjem alkohola već sa deset godina

Sve više mladih izuzetno rano proba neko alkoholno piće, a čak 42 odsto je imalo opijanje.

„To su izuzetno zabrinjavajući podaci s obzirom da ne postoji niti društveno niti medicinsko opravdanje za opijanje ispod 18 godina”, istakao je Mladenović.
Prema njegovim rečima, u svetu, ali i Srbiji, zloupotreba alkohola je uzrok smrtnosti broj jedan u periodu od 15. do 30. godine. On je naveo da je adolescencija najburniji period života i da mladi piju u takmičarskom stilu, da mešaju pića s drugim psihoaktivnim suspstancama, a posebno je opasno mešanje alkohola sa energetskim napicima kada najčešće dođe do trovanja alkoholom.
On je dodao da treba imati u vidu da su razlozi zbog kojih mladi uzimaju alkohol najčešće uticaji vršanjaka, ali i jedan, kako je ocenio, “dosta ležeran” stav društva, pre svega porodice.
Prema njegovim rečima, to su stvari koje mogu da se rešavaju sistemski i za to je neophodna preventiva kako na društvenom, tako i na individualnom i porodičnom nivou.
“Kod mladih adolescenata je jako teško voditi se samo njihovom ličnom idejom da nešto rade na svom usavršavanju i stavu prema alkoholu oni sami nisu spremni da se obrazuju niti uče o tome , prevashodno u tom uzrastu to bi morala da radi porodica”, rekao je Mladenović.
Međutim, prema njegovim rečima, problem u Srbiji je to što je Srbija kao zemlja hipertolerantna prema alkoholu i umesto roditelji da budu model u pozitivnom smislu, oni vrlo često budu model u negativnom smislu.
“Taj momak koji proba alkohol sa deset godina nije retko da ga proba u društvu roditelja, odnosno da mu upravo otac ili deda ili neko iz porodice da da proba taj prvi alkohol”, rekao je Mladenović.
Kako je naveo, treba imati u vidu da ako se alkohol proba pre 15 ili 13 godine postoji tri puta veća verovatnoća da se kasnije u životu razvije alkoholizam.
“Dakle, taj nivo porodičnog preventivnog dejstva je više nego značajna, ali da bi porodica mogla da deluje preventivno mora da ima neke informacije, a te informacije bi mogla da im da država”, naveo je Mladenović.
On je kazao da država treba da reaguje na nekoliko nivoa – prvi je strategija koja je napisana, ali još nije usvojena, a nakon toga bi trebalo u obrazovni sistem implementirati određen broj časova usmeren na prevenciju zloupotrebe alkohola i psihoaktivnih supstanci.
Osim toga neophodno je organizovanje, tribina, kampanje i vršnjacka edukacija, rekao je Mladenović.loading...