Završena rasprava o pet predloga zakona, sutra glasanje

Skupština Srbije završila je danas raspravu o amandmanima na Predlog zakona o energetici i još četiri zakonska predloga i za sutra zakazala glasanje.

Na Predlog zakona o energetici podneto je ukupno 98 amandmana, a Vlada i nadležni skupštiski odbor su prihvatili su više od 40, među kojima i veliki broj amandmana opozicije.

Prihvaćeni su amandmani kojim se odredbe Zakona o energetici o priključenju objekata na elektromrežu i gasnu mrežu usklađuju s rokovima za izdavanje građevinske dozvole iz Zakona o planiranju i izgradnji.

Pored poslanika stranaka vladajuće koalicije, podršku za usvajanje tog zakona najavile su i opozicione Demokratska stranka i Socijaldemokratska stranka (SDS).

Skupština će u ponedeljak glasati i o predlozima izmena zakona o planiranju i izgradnji, o posebnim uslovima za upis prava svojine na objektima izgrađenim bez građevinske dozvole o matičnim knjigama i o Predlogu zakona o potvrđivanju okvirnog sporazuma Srbije i Evropske komisije o pravilima za korišćenje finansijske pomoći EU iz
pretpristupnih fondova (IPA II).

Na inicijativu predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković oko 12.15 je određena petominutna pauza, a zatim i prekinut prenos sednice nakon što je šef poslaničke grupe DS Borislav Stefanović govorio o napadu na predsednika odbora DS u Mionici Milana Gavrilovića. Gojkovićeva je ocenila da bi time mogla da se naruši izborna tišina
na lokalnim izborima, a snimak sednice će biti emitovan na RTS osam uveče.