Završena rasprava o zakonu o otklanjanju posledica poplava: Sednicu obeležila žučna svađa poslanika

Skupština Srbije završila je večeras načelnu raspravu o Predlogu zakona o otklanjanju posledica poplava koje su pogodile Srbiju u maju, kao i o izveštaju o toj elementranoj nepogodi i preduzetim merama u spasavanju i odbrani ugroženih mesta.

Obrazlažući zakon ministarka građevinarstva, infrastrukture i saobraćaja Zorana Mihajlović  rekla je da će zakon omogućiti brzu obnovu pogođenih područja, odnosno da će građanima kojima su porušene kuće one biti obnovljene do jeseni.

Zakonom, koji će važiti godinu dana, predviđeno je da će se otklanjanje posledica poplava obavljati po programu koji donosi vlada na predlog Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja, a kojim se utvrđuju mere i kriterijumi za pružanje pomoći u obnovi i saniranju objekata. Sredstva za otklanjanje posledica poplava i klizišta obezbeđuju se iz budžeta Srbije, autonomne pokrajine i lokalne samouprave, donacija, priloga i poklona, primanja od zaduživanja i prodaje finansijske imovine, finansijske pomoći Evropske unije i sredstava
javnih preduzeća.

Današnju sednicu obeležila je i burna rasprava zamenika šefa poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Martinovića koji je Demokratsku stranku (DS) optužio da krade i šefa poslaničke grupe DS Borislava Stefanovića, koji je istakao da su iznete najgnusnije uvrede na račun te stranke. U raspravu se uključio i šef poslaničke grupe Nove demokratske stranke (NDS) Marko Đurišić, koji je negodovao što predsedavajući Igor Bečić iz SNS nije opomenuo Martinovića, posle čega mu je predsedavajući isključio mikrofon.

Nakon niza uvreda i dobacivanja iz skupštinskih klupa, predsednica parlamenta Maja Gojković odredila je pauzu, a Đurišić je novčano kažnjen.