Završena rasprava o zakonu o radu

Poslanici Skupštine Srbije završili su objedinjeni načelni pretres predloženih izmena Zakona o radu i Zakona o PIO. Rad nastavljaju sutra debatom o zakonu o otklanjanju posledica poplava u Srbiji i vladinom Izveštaju o poplavama.

U ime Vlade u Skupštini se sutra očekuje ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović, kao ovlašćeni predlagač za taj leks-specijalis i Izveštaj o poplavama.

Raspravu po amandmanima na izmene Zakona o radu i izmene Zakona o PIO posalnici će razmatrati u četvrtak, a do sada je uloženo 170 amandmana na Zakon o radu i 13 amandmana na Zakona o PIO.

Tokom popodnevne rasprave na momente je podizan pritisak u skupštinskoj sali, a predmet polemike bio je i zakon o radu usvojen u vreme vlade Zorana Đinđića.

Nekada u istoj stranci, a sada u DS i NDS, poslanici su replicirali ministru rada Aleksandru Vulinu i poslanicima SNS, pa je tako predsednik Nove stranke Zoran Živković rekao da je taj zakon, koji je predložila Đindjićeva vlada, bio usaglašen sa sindikatima i da je o njemu vodjena javna rasprava.

Ministar Vulin poručio je Živkoviću da je najneuspešniji srpski premijer, da su ga gradjani za to kaznili prvom prilikom na izborima i da je posle toga, pa do danas, još uvek u opoziciji.

Poslanik DS Dragoljub Mićunović ocenio je da su „izgleda radnici krivi za krizu”, da se milion radnika nada da će dobiti dobar zakon, ali da on lično sumnja da će se to tako i dogoditi, kao i da je „istorija borba između rada i kapitala i da će takva ostati”.

Poslanik Nove NDS Slobodan Homen uveren je da sindikati i poslodavci nikada neće biti zadovoljni zakonskim rešenjima, jer su ona plod kompromisa, a da je njegova glavna ocena je što će zakon doprineti smanjenju sive ekonomije, povećati zaposlenost i strane investicije.

Zamenik šefa poslaničkog kluba SPS Đorđe Milićević rekao je da postoji alternativa – bankrot ili reforme podsetivši da za Srbiju više nema vremena,

Ovaj zakonski predlog je bolji od postojećeg, u interesu je radnika i poslodavaca i sprečiće zloupotrebe, rekao je Milićević i naglasio da niko nema interes da otpušta već da zapošljava.

Sednica sutra počinje u 10 sati.