Zbog ‘Gospodo homoseksualci’ Palmi stiže nova tužba

Dragan Marković Palma je danas u otvorenom pismu ponovo izneo niz neistina na račun LGBT osoba, optužujući ih bez ikakvog utemeljenja za različite probleme u društvu, navodi se u saopštenju Gej strejt alijanse, koja protiv vog narodnog poslanika podnosi još jednu tužbu.

„Samo jedan dan nakon objavljivanja pravosnažne presude Apelacionog suda u Beogradu kojom je utvrđeno da je Dragan Marković Palma, narodni poslanik i predsednik Jedinstvene Srbije, izvršio težak oblik diskriminacije LGBT populacije i kojom mu je zabranjeno da izvršenu diskriminaciju ponavlja, on je danas u otvorenom pismu kojim se obratio LGBT populaciji i koje su preneli mnogobrojni mediji u Srbiji, ponovo izneo niz neistina na račun LGBT osoba, optužujući ih bez ikakvog utemeljenja za različite probleme u društvu”, navodi se u seopštenju za medije Gej strejt alijanse.

Dodaje se da je „ovim činom osuđeni Marković doveo u pitanje pomenutu presudu, izvrćući ruglu njen značaj i izražavajući visok stepen nepoštovanja, kako prema LGBT osobama, tako i prema čitavom sudskom sistemu.”

Takođe, Gej strejt alijansa navela je i da je Palma svojim obraćanjem karikirao presudu time što je isatakao da svoj stav neće menjati i da će ga i daljeb javno iznositi.

„Iako u svom otvorenom pismu osuđeni Dragan Marković Palma kaže da će poštovati presudu Apelacionog suda on to ne čini, već je u velikoj meri karikira, optužujući LGBT populaciju za ‘belu kugu’ u Srbiji i naglašavajući da ni on ni njegova politička partija neće promeniti stav o homoseksualcima i da će takve stavove i dalje iznositi u javnosti. Takođe, osuđeni Marković se kroz čitavo pismo LGBT osobama pežorativno obraća sa ‘gospodo homoseksualci’ za šta kaže da je to jedina posledica pravosnažne presude Apelacionog suda”, dodaje se.

Sa tim o vezi, GSA je obavestila LGBT osobe da „nemaju baš nikakve uzročno-posledične veze sa malim prirodnim priraštajem, tj. sa takozvanom belom kugom i s tim u vezi bi navela primer Holandije kao jedne od zemalja sa velikim prirodnim priraštajem a koja je vrlo liberalna prema pravima LGBT osoba.”

Gej strejt alijansa će u dogovoru sa svojim advokatima podneti novu tužbu protiv Markovića, ovog puta za odštetu zbog povrede prava ličnosti i nanetih duševnih bolova LGBT osobama, a na osnovu Zakona o obligacionim odnosima i Zakona o zabrani diskriminacije.