On je omiljeni električar u Svilajncu, u njegovom društvu nikada nije dosadno jer je pun dogodovština i nesvakidašnjih ideja. Pored toga što vodi računa da građani imaju struju, Rade u svojoj radionici krije pregršt neobičnih projekata.

Na prvi pogled Rade nam je zvučao kao najzanimljiviji električar kog smo ikada upoznali. I nismo pogrešili. Raspoložen i nasmejan, ispričao nam je šta je sve izmislio.

– Ne smem ni da kažem šta sam sve napravio – počinje priču sa osmehom skromni Rade, koji nije želeo da se eksponira, već bi radije da ostane anoniman, bar dok njegovi izumi ne budu zvanično priznati.
Njegova radionica više liči na prostoriju iz naučno fantastičnog filma „Povratak u budućnost” i u njoj se nalaze zanimljivi izumi kao i Radetovi budući projekti.


Među njegovim projektima nalazi se zmaj sa motorom kojim Rade leti već četiri godine, a napravio ga je „jedne zime”.

– Ove godine sam preskočio letenje jer je zmaj bio poplavljen, ali planiram da ga rekonstruišem, pa u proleće opet da poletim – priča za Dnevno.rs čuveni Rade.

Celog života je maštao da leti zmajem.
– To mi je bila životna želja. Još kao klinac, čitao sam novine „Uradi sam”, koje su izlazile jednom mesečno i u njima sam pronašao sebe. Znao sam da ću jednog dana da napravim tako nešto – otkriva ovaj neobični pronalazač.


Kako kaže, tek kada je iškolovao dvoje dece, pronašao je vremena za sebe i za ispunjene svojih snova.

Zmaj ima raspon krila od 10,5 metara kada se rasklope, poseduje motor a najviše je leteo na visini od 820 metara.

– Uglavnom letim sa drugarima, a Svilajnac sam preleteo tri, četiri puta na nadmorskoj visini od 530 metara – objašnjava Rade.

Zmaj se, kako kaže Rade, lako sastavlja i rastavlja, krila se odvajaju i sa njim može da ode u bilo koji deo Srbije.

Pored čuvenog zmaja, Rade je napravio i auto na vodu, kojim se vozi već nekoliko godina.
– Auto ide pola na benzin ili na plin, a pola na vodonik – priča Rade.


Imao je i ideju da napravi panele sa solarnom energijom, ali je poplava, koja je prošle godine pogodila Svilajnac, odložila taj projekat.

– Hteo sam da postavim panele na krovu kuće i da prodajem tu energiju, ali me je poplava sprečila. Imao sam u planu da napravim i auto na solarnu energiju, ali je taj projekat skup i treba da se dobiju razne licence, pa sam odustao. Skuplja je procedura nego da se sve to napravi – priča Svilajnčanin.

On kaže da ga ne zanima da svoje izume prodaje jer ih je sve napravio samo za svoje zadovoljstvo, i da ne odustaje od ideje dok je ne sprovede u delo.


Rade brine da građani ne ostanu bez struje, dok meštani za njega kažu da ima devet života.

– Leteo sam sa trafo stanice, padao sam sa bandere i još 300 čuda su mi se desila – otkriva Rade i zaključuje da njegov život nije „zanimljiv”.

Mi se ne bismo složili sa tim, a vi?

 

* Zabranjeno preuzimanje, kopiranje ili bilo kakvo drugo korišćenje teksta i/ili fotografija bez dozvole autora i uredništva portala Dnevno.rs!loading...