Zbog ‘skandaloznog plagijata’ pokret ‘Dosta je bilo’ zahteva hitnu ostavku Siniše Malog

Povodom navoda sajta Peščanik o još jednom plagijatu u tekstu „Velike tajne Malog majstora – ili kako je Siniša Mali ukrao doktorat", pokret „Dosta je bilo" zahteva hitnu ostavku Siniše Malog na funkciju gradonačelnika Beograda i sve druge javne funkcije koje obavlja.

U saopštenju ovog pokreta navodi se da je plagijat Siniše Malog „najskandalozniji do sada” i da gradonačelnik mora da momentalno podnese ostavku.

– Predsednik pokreta Saša Radulović već mesecima upozorava na tendenciju deljenja lažnih naučnih titula visokim političkim funkcionerima i zato dajemo punu podršku akademskoj zajednici da nastavi sa ovakvim analizama – navodi se u saopštenju pokreta „Dosta je bilo”.

Još jednom je istaknut zahtev da se na internet stranicama javnih institucija – Vlade Srbije, Narodne Skupštine, Vlade i Skupštine AP Vojvodine, lokalnih samouprava i svih javnih preduzeća i ustanova objave svi doktorati i master radovi javnih funkcionera.

– Ukoliko Siniša Mali i ostali funkcioneri za koje se  osnovano sumnja da su plagirali svoje doktorske radove, poput Nebojše Stefanovića i Aleksandra Šapića, odbiju da podnesu ostavke, pozivamo Vladu, Skupštinu Grada i Skupštinu GO Novi Beograd, da ih momentalno smene – navodi se u saopštenju uz opasku da će, ukoliko reakcija nadležnih organa bude izostala, kredibilitet naučne zajednice u Srbiji biće dugoročno narušen, zbog čega će mladi talenti pretrpeti najveću štetu.

– Što se tiče kredibiliteta pomenutih funkcionera, on je već bespovratno izgubljen njihovim bahatim reakcijama na argumentovane analize naših naučnika – zaključuju u pokretu „Dosta je bilo”.