Zbog supruge u zatvor – Nikolić bi za promociju žene mogao da odgovara krivično?

Od pre tri dana postoji internet stranica supruga.predsednik.rs, koja je poddomen predsednikovog sajta i vizuelno se ne razlikuje od zvanične prezentacije predsednika Srbije. Dragica Nikolića tako, iako nema pravo, koristi sajd predsednika Nikolića kako bi promovisala sebe i svoju fondaciju.

Iako se reklamira kao „supruga predsednika” ta institucija ne postoji u srpskom pravnom sistemu, a uz to njena humanitarna organizacija je privatna.

U registru nacionalnih domena objašnjeno je za Blic da je takav poddomen moguće napraviti samo uz saglasnost vlasnika domena, odnosno institucije presednika.

Možda predsednik Tomislav Nikolić nije naložio ljudima koju mu održavaju sajt da za suprugu otvore zaseban deo, ali je teško poverovati da je to urađeno bez njegovog znanja, piše Blic.

Nije sporno da predsednikova žena prati muža na putovanjima i pojavljuje se sa njim na prijemima, ali jeste protivzakonito, a po oceni jednog dela pravnika čak je i krivično delo, koristiti novac poreskih obveznika za ličnu promociju i promociju privatne organizacije.

– Sećam se da je i ranije bila priča oko kancelarije fondacije Dragice Nikolić u zgradi Predsedništva, ali je morala da bude iseljena. Ovo sada je isti sindrom, samo širi – kaže Zoran Ivošević, bivši sudija Vrhovnog suda za Blic.

 

Profesor Pravnog fakulteta u Kragujevcu Marko Pavlović veruje da ovde ima elemenata i za angažovanje tužilaštva.

– Treba utvrditi ko je dao dozvolu supruzi predsednika države da koristi državni aparat za ličnu i promociju privatne fondacije. možda nije predsednik, možda su niži činovnici, ne znamo. Moglo bi tužilaštvo time da se pozabavi, jer reč je o novcu poreskih obveznika. Prekršen je bar jedan zakon, onaj o budžetu. Ako joj je to omogućio predsednik, mogao bi da odgovara za zloupotrebu službenog položaja za šta je zaprećena kazna do pet godine – kaže Pavlović.

Predednika naravno štiti imunitet, ali on može da mu bude skinut odlukom većine poslanica skupštine Srbije.