Prethodnih dana u Nišavskom i Topličkom okrugu registrovani su pojedinačni slučajevi ljudi obolelih od tularemije, bolesti glodara poznatije kao zečja kuga ili zečja groznica, potvrdili su u Institutu za javno zdravlje Niš.

Načelnik Centra za kontrolu i prevenciju bolesti niškog Instituta za javno zdravlje Zoran Veličković kaže da je laboratorijski potvrđeno da četvorica Nišlija starijih od 40 godina boluje od tularemije, pišu Južne vesti.

Oni su iz različitih delova grada i skoro je sigurno da se nisu inficirali u gradu, već kada su boravili u svojim vikendicama ili na selu. Pored toga, zabeleženi su i pojedinačni slučajevi u Žitorađi, Doljevcu, Blacu, Prokuplju i Aleksincu – kaže Veličković.

Ističe da se svi oni leče ambulantno i da imaju lakšu kliničku sliku, poput skoka temperature, upale krajnika i ždrela, kao i jednostrani otok žlezda vrata.

Svi oni koji su se na vreme javili lekaru i na vreme primili terapiju brzo su izlečeni. Međutim, ima i onih koji su kasnili ili lekari nisu primetili, pa je terapija drugačija i lečenje je duže – objašnjava Veličković.

Kaže da je, uključujući 33 osobe koje obolele u decembarskoj epidemiji u Zaplanjskoj Toponici, u Nišavskom i Topličkom okrugu obolelo ukupno 45 ljudi.

Veličković napominje da se ova bolest ne može preneti sa čoveka na čoveka, već da je put prenošenja hrana, voda ili kontakt sa glodarima. Zato savetuje da se hrana termički obrađuje, da se povede računa o higijeni ruku, posebno u seoskim sredinama, i da se ne upotrebljava nehlorisana voda.

Napominje da se svake godine na jugu Srbije javi određeni broj obolelih od ove zečije groznice, a da je ove godine povećan broj jer je takav ciklus u prirodi kada se uveća broj glodara, odnosno kada je takozvana “mišja godina”.loading...