ZIMSKI CRVENI ALARM: Da li će nam se ponoviti scenario sa poplavama?

Za 24 sata na američku državu Njujork sručilo se snega koliko obično padne za celu zimu. Dobro organizovan sistem, kažu, smanjio je štetu na najmanju meru, ali šta bi se dogodilo u zemlji gde se često kaže da je zimski sneg iznenadio putare?

– Plan zimske službe je objavljen i prihvaćen, prosleđen svim policijskim stanicama. Na lageru je 43 hiljade tona soli a uskladišteno je 70.000 tona rizle – kaže Slobodan Basurić iz “Puteva Srbije”.

Kad god padne više od 60 centimetara snega, imamo problem. Ali ne zavisi ni sve od padavina, prošle godine su jaki vetrovi od snežnog prekrivača visine samo 20 centimetara pravili nanose od nekoliko metara.

– Mi kuburimo sa sredstvima za rad iako smo spremniji u odnosu na prošlu godinu, ali samo u organizacionom smislu, u materijalnom nismo, čak smo i malo ispod – kaže Živko Babović iz Sektora za vanredne situacije.

U vanrednim situacijama ni bezbednosnom kulturom ne možemo da se pohvalimo, odbijamo da se evakuišemo ili iako smo upozoreni na put krećemo gledajući u nebo.

– Neophodna je šira svest ljudi koji su izloženi dejstvu nepogode a čije učešće je nama bitno da bi taj sistem profunkcionisao – navodi Marko Milošević s Geografskog instituta “Jovan Cvijić”.

A kad padne prvi ozbiljniji sneg najugroženija su sela do kojih se dolazi lošim putevima. Onima koji žive u gradu teško je zamislivo da u radnjama ne bude svežeg hleba i mleka. Ali, marketi se spremaju i za nepredviđene situacije.

– Prognoza koja predviđa ekstremnije vremenske prilike podrazumeva da moramo biti pripremljeni po pitanju zaliha. Nivo optimalnih zaliha se mora podići na viši nivo, moramo se pripremiti i po pitanju naših objekata, njihove okoline i pristupa – kaže Olivera Ćirković iz “Univereksporta”.

Ozbiljne snežne padavine, na našu sreću, nisu još na vidiku, kažu u Hodrometeorološkom zavodu, očekuje se tek po neka pahulja sledeće nedelje. Ako ove zime bude razloga za snežni crveni alarm, bićemo upozoreni bar 48 sati ranije. Koliko smo za to spremni, najbolje je da nikada ne saznamo.