Živi od lepog pisanja

Kaligraf, slikar i dizajner Branimir Prosenik godinama se bavi lepim pisanjem, a svoje znanje nesebično prenosi drugima.

Mnogi kaligrafi, pa i on, zarađuju za život adresiranjem omota pozivnica za javne ili privatne događaje, ali i za izradu logoa, karti, menija, pozivnica, pravnih dokumenata, diploma, poezije…Savremena definicija kaligrafske veštine je umetnost davanja forme slovnim znacima na virtuozan način. Koliko je u nekim zemljama ova veština ozbiljno shvaćena, najbolje pokazuje primer u Americi. Naime, u Beloj kući postoji posebna institucija koja se bavi lepim pisanjem. Njihov zadatak je da pišu pozivnice ili mesto gde će neki od zvaničnika sedeti – objašnjava Prosenik.
Kaže da u zavisnosti od količine teksta ispisivanje fakultetske diplome kaligrafskim pismom košta od dva do osam evra. Pozivnice za svadbu koštaju do evro.

– Ispisivao sam kaligrafskim slovima traku za venac za sahranu i to mi je bio najneobičniji zahtev. Međutim, ima i onih koje odbijam. Tako mi je momak tražio da uradim skicu za tetovažu i nisam pristao. Jednostavno ne volim tetoviranje i nisam želeo da učestvujem u tome – kaže Prosenik.

Kaže da godinama organizuje kurs lepog pisanja, a da su polaznici u većini slučajeva ljudi koji žele da nauče nešto novo.

– Kurs je koncipiran na bazi od četiri meseca. U okviru praktične nastave polaznici uče i ovladavaju dva tipa pisma “antik” i “italik”, što podrazumeva latinična i ćirilićna slova – kaže Prosenik.

Teorijska nastava se odnosi na istorijski kontekst nastanka određenog pisma. Polaznicima se otkrivaju mnoga saznanja o nastanku pisma kroz istoriju kao i mnoštva tipova slova, njihov nastanak i razvoj.

– Svako ko želi može da se služi kaligrafijom. Za to je potrebna mrvica talenta, puno rada i vežbe i uspeh je zagarantovan – zaključuje Prosenik. Prolećni kurs počinje 5. marta u MZ “Prva vojvođanska brigada”.

 loading...