Zlostavljana beba iz Jagodine na pregledu u Tiršovoj

Šestomesečna beba, koja je prošlog vikenda zbrinuta u bolnici sa teškim povredama, prevezena je na pregled u Dečiju kliniku u Beogradu.

Direktor Opšte bolnice u Jagodini dr Darko Miletić rekao je da posle pregleda biti odlučeno da li će beba biti vraćena u Jagodinu.

Napominjući da je sada zdravlje bebe stabilno, Miletić je napomenuo da je na pregled u Beograd poslata jer u Opštoj bolnici u Jagodini nema dečijeg neurologa i dečijeg ortopeda.

Direktorica Gradskog Centra za socijalni rad u Jagodini Biserka Jakovljević, izjavila je da će beba, posle završenog lečenja, biti privremeno smeštena u hraniteljsku porodicu.

– Razlog je što je majka niskog intelektualnog kapaciteta i nije u stanju da se adekvatno brine o detetu. Majka deteta je sa područja opštine Vravarin koja je zasnovala bračnu zajednici sa licem sa teritorije Jagodine – napomenula je Jakovljevićeva.

– Tokom prepovijanja, kupanja i druge brige o detetu majka mu je nanela povrede. Ona nije imala nameru da povredi dete već prosto nije imala intelektualnog kapaciteta da se adekvatno stara o njemu – rekla je Jakovljevićeva.

Komisija za zlostavljanje dece Opšte bolnice, sastavljena od petoro lekara pedijatara, zaključila je da se radi o povredama, da su uzrok prelomima i hematomima nasilne povrede i obratila se Policijskoj upravi i Centru za socijalni rad.

Dete je bilo povređeno i “pre mesec-dva”, imalo je prelom butne kosti, podsetio je Miletić.

– Brojni hematomi (krvni podlivi-modrice) nisu zbog hematoloških problema (bolesti krvi), sve smo temeljito iskontrolisali, već se sigurno radi o nasilnim povredama – rekao je Miletić.