SREĆA I TRAGEDIJA U ISTOJ SOBI: “Jedno dete mora da umre da bi naša beba živela”

beba
pixabay

Roditelji najmlađeg pacijenta koji se nalazi na listi za transplantaciju srca, prolaze kroz agoniju.

Bolnice u Britaniji, na svakom spratu imaju male sobe u kojima se saopštavaju loše vesti. One su opremljene sofama, lampom koja emituje prigušeno svetlo i kutijom sa maramicama.

U jednoj od takvih soba, loše vesti su saopštene Ejmi i Niku Brejsu, roditeljima petomesečne devojčice Marni i to u dva navrata. Prvi put pred sam porođaj, a potom pre mesec i po dana kada im je predočeno da njihova beba mora na transplantaciju srca.

– Kada vas povedu ka jednoj takvoj prostoriji znate da nešto nije u redu. Pre nego što  vam saopšte loše vesti, imate osećaj da ćete tamo provesti čitavu večnost – kaže Ejmi, a prenosi Dejli mejl.

Marni je zvanično najmlađi pacijent na listi čekanja. Rođena je sa nekoliko srčanih mana, uključujući i hipertrofičnu kardiomiopatiju – zidovi njenog srca su mnogo deblji nego kod zdravog organa, što umnogome otežava rad najvažnijeg mišića.

Slučaj ove devojčice je komplikovan iz razloga što je za stanje njenog srca odgovoran Nunanov sindrom –  poremećaj koji se javlja u razmeri 1 : 2500. Teško ga je otkriti na vreme, prepoznaje se tek kada nastanu problemi.

– Činjenica je da je zbog ozbiljnosti stanja za nas sve ovo nepoznato. Marni je na eksperimentalnim lekovima, što može biti opasno po njeno zdravlje. Lekari je prate i kažu da je njeno stanje stabilno. Tu smo tokom čitavog dana i čekamo dobre vesti. Organ je potreban što pre, nadamo se da će Marni izdržati – kaže Nik Brejs.

Za nekog sreća za nekog tragedija. Eventualna transplantacija je u istovrem tragičan kraj za neku drugu porodicu. Nik je zbog toga užasnut, smatra da se mora promeniti koncept doniranja organa. 

– Kada imate bebu preplavljeni ste divnim emocijama i lepim željama. Većina ljudi nema pojma kako organi stižu za transplantaciju. Ipak kada organ bude spreman, retko ko razmišlja o tragičnoj sudbini donora – završva svoju ispovest Nik Brejs.