SRPSKA DOKTORKA: “Koronu nismo pobedili, samo smo naučili da živimo sa njom”

Tri godine od pojave korona virusa u kineskom gradu Vuhanu, pandemija kovida i dalje hara svetom. Imunizacija je utihnula, a mnoge obavezne epidemiološke mere su ukinute.

Pixabay

Da li je koroni odzvonilo ili se samo pritajila pojasnila je dr Dragana Trifunović Balanović, predsednica sekcije Opšte medicine Srpskog lekarskog društva danas u „Uranku“ na televiziji K1.

Sve ružne stvari pokušavamo nekako da ostavimo iza sebe. Međutim, zamolila bih da se poštuju sve epidemiološke mere koje su propisali Ministarstvo zdravlja i „Batut“ s početkom ove naše priče. Treba da nosimo maske i da imamo fizičku distancu. Zdravlje je lična odgovornost svakog od nas. U aprilu se vodila kampanja pobedimo koronu, današnja kampanja je da naučimo da živimo sa koronom. Uvek će je biti. Podsećam, grip je bio jedna od najsmrtonosnijih virusnih infekcija do skoro, dok nismo naučili kako treba da se ponašamo. Idu proslave, a važno je da ne zaboravimo ovo što smo tokom dve godine zajedno radili i da korona nije nestala. Koronu nismo pobedili, samo smo naučili da živimo sa njom. Korona je drugačija i moj apel jeste da se javite lekaru odmah kada primetite bilo koji simptom. Mi se baziramo na respiratornim simptomima, a to su kašalj, temperatura, ukoliko ne možete da dišete… Ja kao izabrani lekar molim da ako prepoznate neki simptom koji do sada nije bio svojstven, odnosno ne umete da kažete boli me glava zbog promene vremena ili ukočilo me, ova korona je dala i neurološke i psihičke manifestacije bolesti. Ona je uvek tu negde i kada god se opustimo ima šanse da je dobijemo – kazala je doktorka na televiziji K1.

Doktorka je objasnila i zašto treba da se testiramo.

— Trebalo bi da se testiramo. Dolazi do ukrštanja virusa gripa i virusa korone. Jedini test za dijagnozu je PCR, odnosno brzi antigenski, pa ako on bude negativan onda radimo PCR test. Jako je važan zlatni period koji traje od dva do pet dana, eventualno do desetog dana, i tako sprečavamo ne samo progresiju kovid infekcije u ozbiljnije komplikacije nego sprečavamo i replikaciju virusa. Držimo ga pod kontrolom – rekla je dr Dragana Trifunović Balanović u emisiji “Uranak” na K1 televiziji.

Javite se vašem Domu zdravlja

Dr Dragana Trifunović Balanović je otkrila kako se pacijenti sada javljaju lekarima s obzirom da je zatvorena većina kovid ambulanti.

— Mi smo pacijente vratili izabranim lekarima. Ako imate bilo koji simptom javljate se u svoju najbližu ambulantu, odnosno tamo gde imate zdravstveni karton. Odredili smo izolacije gde će doktor doći da pogleda pacijenta i gde će ga testirati u zavisnosti od nalaza testa, laboratorije, kliničke slike i odrediti dalji put. Da li ćemo ga poslati kući, dati određenu terapiju ili proceniti da je za dalje hospitalno zbrinjavanje, odlučuju doktori – kaže ona.

Grip

Doktorka je govorila i o gripu u školama.

— Ovo što hara po školama jeste grip i pik očekujemo u januaru-februaru, zato smo već u oktobru obezbedili vakcine za grip. Selektivno morate jednu po jednu bolest da držite pod kontrolom. Upravo danas pričamo o rizičnim pacijentima, o pacijentima kojima je imuni sistem jako oslabljen. Virus korone uđe u organizam i kao mali istraživač traži vašu najslabiju tačku za koju niste ni znali. Kod nekih pacijenata je lečenje izuzetno teško i kompleksno. Mi moramo da prepoznamo pacijente koji sami ne mogu da prepoznaju da imaju neki problem. Oni treba na vreme da se jave svom izabranom lekaru i mi smo dovoljno stručni i edukovani da znamo šta ćemo dalje sa svakim pacijentom. Ne možemo koronu lečiti kod kuće. Zato nemamo mnogo registrovanih pacijenata obolelih od kovida, a ja vam tvrdim da ima dosta ljudi sa blažim oblikom kovid infekcije, recimo oni kojima curi nos, nemaju temperaturu, nešto su malaksali, a tu je izuzetan umor koji osećaju … Misle da mogu da odleže dva do tri dana i da im bude bolje. Mi još nismo dovoljno sagledali postkovid stanja, odnosno šta je to što kovid infekcija uradi našem organizmu i mi za tri do četiri meseca dobijemo parezu facijalisa, neku neurološku bolest ili nešto drugo, a to se događa sve češće i češće – kaže doktorka za K1 televiziju.

Dragana Trifunović Balanović kaže da se broj smrtnih slučajeva smanjio zbog vakcinacije.

— Nismo daleko odmakli od epidemioloških mera koje naša država propisuje, ali kao profesionalac kažem da su pronađeni i dostupni u našoj zemlji i antivirusni lekovi. Ako uđete u staračke domove ili u ustanove socijalne zaštite videćete da su tamo svi vakcinisani, kako osoblje tako i štićenici. Sada nema više toliko smrtnih slučajeva i zaista izgleda da smo nešto uradili. Moja obaveza je da opomenem uvek i na svakom mestu, stavite masku zaštitite sebe, ali i vakcinišite se – kaže ona.

Kina

Doktorka je objasnila šta se dešava sa pooštrenim merama u Kini.

— Ne mogu da tumačim šta se dešava u Kini. Ali kako kažu „koga su zmije ujedale on se i guštera plaši“. Oni se ponašaju drugačije jer su ustrojeni kao vojska i ponašaju se u skladu sa donesenim propisima. Mi smo malo slobodniji i buntovniji, slavimo slave… najviše se plašim ovog perioda do Nove godine kod nas. Svi su raspoloženi, tu je stanje euforije. Život ide dalje ali uz obavezan oprez – rekla je dr Dragana Trifunović Balanović u emisiji “Uranak” na K1 televiziji.