SRPSKA DOKTORKA OBJASNILA: Hoće li biti dovoljno doza cepiva za REVAKCINACIJU?

Važno je i što smo odlučili da obezbedimo sve vakcine, da bi građani mogli da biraju i okrenuli smo se tržištima van EU...

vakcina
pixabay.com

Vakcine protiv korona virusa glavna su tema već nedeljama, a Srbija je veoma visoko pozicionirana u Evropi, ali i svetu, po broju vakcinisanih.

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić rekla je na Prvoj da će svi vakcinisani dobiti i drugu dozu, i to one vakcine koju su prvobitno primili.

Na vreme smo razmišljali, odmah se čim dobijemo vakcine odvoji količina za revakcinaciju. Nema potrebe da bilo ko brine, a dobićemo i dodatne količine od svih proizvođača, biće dovoljno i za one koji se još uvek nisu vakcinisali – rekla je ona.

Dr Škodrić je rekla da o datumima stizanja vakcina još uvek ne može tačno da priča, ali da stižu količine svih vakcina i neće biti prekida u isporuci.

Najbolji smo u regionu i Evropi, na vreme smo razmišljali i o revakcinaciji. Nekoliko faktora je na to uticalo, na vreme smo počeli pregovore i nismo površno shvatali ponude, svi su nam bili jednako važni. Nismo odustajali ni onda kada je delovalo da nećemo uspeti. Važno je i što smo odlučili da obezbedimo sve vakcine, da bi građani mogli da biraju i okrenuli smo se tržištima van EU, kao što su Rusija i Kina – rekla je ona.

Neželjene reakcije

Kada su u pitanju neželjene reakcije, ona je rekla da je Srbija dobila efikasne i bezbedne vakcine.

Nismo uvezli niti otkupili vakcine koje nisu procenjene kao takve. Efikasnost je kako deluje, a bezbednost se odnosi na reakcije. Bol ili otok su očekivani, blaga temperatura ili mučnina, glavobolja, očekivani su. U ovim do sada datim je bilo 65 neželjenih, ali očekivanih reakcija, nijedna nije dovela do ugroženosti pacijenta i nije bila neočekivana – rekla je ona.