SRPSKA DOKTORKA UPOZORAVA: “Virus se menja, ali NEMA DOKAZA da je oslabio!”

Direktorka Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo dr Jelena Begović kaže za RTS da se virus sars-kov-2 menja, ali da još nema dokaza da je oslabio.

Pixabay

Dr Jelena Begović kaže za RTS da to što neko ima pozitivan rezultat nekoliko nedelja, a nema simptome, ne bi trebalo da bude do testova i ukazuje da su takvi slučajevi izolovani.

Prema njenim rečima, neko može i dugo u sebi da nosi virus a da nema simptome.

Ukazuje da su realtime pi-si-ar testovi polukvantitativni, što znači da ne mere potpuno količinu virusa. Kada bi se to merilo, metodologija bi, kaže, morala biti preciznija a samim tim i skuplja.

Kada je reč o netestiranju dece, dr Jelena Begović kaže da je globalno zauzet stav da je kod dece klinička slika slaba i da se ta populacija ne smatra ugroženom, pa se zbog toga i ne testira.

Navodi da je virus sars-kov-2 u idealnoj situaciji za sebe – visoko je infektivan, a smrtnost je niska, što mu omogućava da se što više širi i dugo opstaje.

Kod virusa kod kog je visoka smrtnost, taj krug se zatvara, ne može da se širi jer brzo ubija domaćina. Ovaj virus se menja, ne neverovatno brzom stopom, ali nema dokaza da je oslabio“, ističe dr Jelena Begović.

Govoreći o kolektivnom imunitetu, dr Jelena Begović ukazuje da se on postiže kad od 50 do 90 osto populacije postane imuno.

“Može da se prođe kroz cikluse infekcije, što je Švedska uradila ali uz visoku stopu smrtnosti, a drugi način je elegantniji – vakcina“, ukazuje dr Jelena Begović.

U vodećim svetskim medicinskim časopisima postojale su prve procene da je za koronavirus neophodno da 70 odsto populacije bude imuno kako bi se postigao kolektivni imunitet. Ti podaci se, kaže, menjaju, pa sada poslednji pokazuju da je brojka oko 50 odsto.

Prema njenim rečima, postoje i istraživanja da i drugi delovi imunog sistema možda utiču da je neko imuniji i bolje prođe u kontaktu sa koronom.