SRPSKI ADVOKATI PROCENJUJU: “Suđenje Rusiji u Hagu je besmisleno”

Advokati Branislav Tapušković i Goran Petronijević ovog jutra u „Uranku“ na televiziji K1 saglasili su se da Haški tribunal nema izvršnu vlast da naloži Rusiji da prestane sa vojnim dejstvima u Ukrajini.

Printscreen/Kolaž

Na pitanje da li se ikada u istoriji preventivno sudilo za genocid, Tapušković je kazao:

– Ni u jednom statutu ne postoji mogućnost da se naloži Rusiji da obustavi ratna dejstva. Prvi put to sada čujemo. To bi značilo da sud u Hagu ima izvršne ingerencije, a nema ih. Za ratne zločine se može suditi kada ta tema dođe pred sud, odnosno kada se rat završi. Da ne govorimo o tome da ni Rusija ni Amerika ne priznaju taj tribunal. Otvara se problem pred sudom koji nema ingerencije da taj slučaj reši. Nema to ovlašćenje i ne verujem da će moći da donese takvu odluku. Trebalo bi utvrditi da li je bilo genocida u Lugansku i Donjecku.

Tapušković je podsetio i na svoju izjavu pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu 29. oktobra 2001. godine.

– To je bio prvi dan kada sam seo pored Slobodana Miloševića i tada sam izgovorio da je princip pravičnosti univerzalni princip, a mi smo tada imali sud koji je ograničio osvoju nadležnost na dva mala prostora na kugli zemaljskoj, i da dok ne bude univerzalnosti nećemo moći da govorimo o apsolutnoj pravičnosti. Sada smo ponovo u istoj situaciji. Za ratne zločine se mora suditi ali ne po dvostrukim aršinima. Ne znam čemu postojanje međunardonih sudova ako pravo ne primenjuju na sve.

Advokat Goran Petronijević u „Uranku“ je kazao da je Zapad 30 godina gazio međunarodno pravo i nije ga priznavao.

– Selektivna pravda je najgora pravda. Pravo je fenomen koji štiti slabijeg od jačeg. Zapad je zamenio pravo silom, a kada se pojavila još jedna sila – sada se pozivaju na pravo. Suština ovog slučaja je da postoji mogućnost da se ovaj postupak vodi pred sudom u Hagu po osnovu Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, a i Rusija je potpisnica te Konvencije. Međutim, Međunarodni sud pravde nema adekvatan mehanizam za sprovođenje odluka. Sud daje mišljenja ali verbalno. Njegove odluke nisu obavezujuće. Sud može da donese presudu ali nema mehanizam sprovođenja presude. Suđenje Rusiji u Hagu je besmisleno.

Petronijević je kazao da se postupci u slučaju ratnih zločina pokreću na osnovu tužbe jedne protiv druge države i to po osnovu genocida ili sumnje da je genocid počinjen.

– Rusija je prekršila međunarodno pravo kada je ušla na teritoriju druge države, ali je to učinila u krajnjoj nuždi ili nužnoj odbrani. Reagovala je u nužnoj situaciji, branila je veliki deo svog stanovništva. Vojnom akcijom Rusija štiti svoje stanovništvo u Donjecku i Lugansku.