SRPSKI DOKTOR I ČLAN KRIZNOG ŠTABA: Pandemija još NIJE ZAVRŠENA, evo šta nas čeka sa koronom

Na današnji dan pre dve godine Svetska zdravstvena organizacija proglasila je pandemiju korona virusa. Do sada je zaraženo više od 449 miliona ljudi, a preminulo je više od šest miliona. Dato je 10,64 milijarde vakcina.

Printscreen

Naš Krizni štab je ukinuo kovid propusnice i preporučio i drugu buster dozu vakcine. Dr Zoran Bekić, direktor Doma zdravlja „Savski venac“ i član Kriznog štaba, ovog jutra je u „Uranku“ na televiziji K1 kazao da pandemija nije završena, ali da su se stekli uslovi da se neke mere ublaže.

– Vidno pada broj hospitalizovanih, osoba na respiratoru i preminulih. Imaćemo dalji pad brojeva u svakom segementu. Nemali broj evropskih država odlučio se za ublažavanje, pa čak i za potpuno ukidanje mera. Mere su ublažile Rumunija, Frnacuska, Holandija, Irska, Velika Britanija, Nemačka, Češka… – kazao je dr Bekić na K1 televiziji.

Kada je reč o odlukama Kriznog štaba, juče je odlučeno da se kovid propusnice od subote – ukinu.

– Ukidamo kovid propusnice koje su uvedene 23. oktobra prošle godine, i one su imale ne tako mali efekat. U decembru smo imali vidan pad broja inficiranih, sve dok nije došao omikron soj. Ukinut je karantin za osobe koje su imale kontakt sa obolelom osobom, a nemaju nikakve simptome. Ostala je obavezna izolacija obolelih kod kojih je virus potvrđen antigenskim ili PCR testom, u trajanju od sedam dana – kazao je dr Zoran Bekić.

Kada je reč o nošenju zaštitnih maski, ostala je snažna preporuka da se one nose, naročito u zatvorenom prostoru.

– Maske nisu ukinute, one su dobre i preporučene, naročito u zatvorenom prostoru. Svako ko oseća potrebu može da ih nosi i na otvorenom i u zatvorenom. Ukinuto je i ograničenje broja ljudi u zatvorenom, i to se prevashodno odnosilo na pozorišta i bioskope. Ali, videli smo da u sportskim halama niko nije nosio maske – rekao je direktor Doma zdravlja „Savski venac“.

Kazao je dr Zoran Bekić na K1 televiziji da je želja da korona postane sezonski virus.

– Dominantan soj u Srbiji je omikron koji se brzo širi ali ne daje težu kliničku sliku. Za ove dve godine smo naučili da je korona težak i nepredvidiv protivnik, uvek korak do dva ispred nas. Nakon prvog talasa mislili smo da je gotovo, a došli smo do petog talasa. Ipak, optimista sam i očekujem da ćemo pandemiju ostaviti iza nas i da će period pred nama biti dobar.

Vakcinacija

Dr Zoran Bekić ovog jutra u „Uranku“ naglasio je da putovanja ne bi trebalo da budu razlog za primanje četvrte doze vakcine.

– Vakcina ostaje jedino pravo oružje u borbi protiv kovid infekcije. Četvrtu dozu mogu da prime svi stariji od 18 godina, a posebno stariji od 60 godina, osobe sa hroničnim bolestima, sa oslabljenim imunološkim odgovorom, zdravstveni radnici i osobe koje rade u gerontološkim centrima. Svako bira vakcinu koju želi, a potrebno je da prođe najmanje pet meseci od treće doze. Za decu uzrasta od 12 do 18 godina je preporuka da kao treću dozu prime „Fajzer“ vakcinu. Nevakcinisani su imali teže kliničke slike, više ih je završavalo na bolničkom lečenju i više su umirali. Više od 35 odsto starijih od 55 godina nije imunizovano, a za starije osobe čak i omikron može biti koban. U našoj zemlji imunizovano je oko 59 odsto punoletnih građana – objasnio je dr Bekić na televiziji K1.