SRPSKI KANDIDAT ZA OSKARA: Ovaj domaći film će pokušati da nam donese prestižnu nagradu (VIDEO)

Film "Izgrednici" u režiji Dejana Zečevića srpski je kandidat za nagradu Oskar Američke filmske akademije, saopštio je danas Stručni odbor Akademije filmske umetnosti i nauke Srbije (AFUN).

Oskar
Flickr.com/Prayitno

“Izgrednici” će biti kandidat za 91. dodelu nagrade Oskar u kategoriji dugometražni igrani film na stranom jeziku za 2018. godinu.

Članovi odbora su odlučivali između četiri filma – dokumentarca “Druga strana svega” Mile Turajlić i igranih “Izgrednici” u režiji Dejana Zečevića, “Nigde” Predraga Velinovića i “O bubicama i herojima” Petra Pašića.

Stručni odbor sa jednogodišnjim mandatom činili su: filmolog Petar Volk (predsednik), producent Aleksandar Avramović, glumac i reditelj Radoš Bajić, kompozitor Vojkan Borisavljević, montažerka Jelena Đokić, filmolog Tomislav Gavrić, glumac Milan Gutović, reditelj Milan Jelić, scenograf Milenko Jeremić, scenograf Miljen Kljaković, kompozitor Kornelije Kovač, reditelj Bratislav Petković, direktor fotografije Predrag Popović, rediteljka Vera Vlajić, filmolog Božidar Zečević, filmolog Radoslav Zelenović i glumica Radmila Živković.

Od prisutnih 13 članova Stručnog odbora Akademije film “Izgrednici” dobio je devet glasova.

Film govori o tri studenta koji radeći na svom eksperimentu, pokušavaju da dokažu da prostorna destrukcija, pravljenje nereda, s vremenom dovodi do socijalne destrukcije. Mlada trojka ne uviđa da im se haos koji izaziva za potrebe projekta polako uvlači i u njihove živote, gube distancu, a profesor ih ostavlja da se sami suoče sa posledicama.

Film je svetsku premijeru imao 2017. godine u Čikagu, a u Srbiji je prvi put prikazan na Festu, marta ove godine.loading...