SRPSKI LEKAR UPOZORIO: “Situacija je teška, onaj ko NIJE VAKCINISAN kad tad će doći u kontakt s virusom”

Prema poslednjim podacima, u Srbiji je koronavirusom zaraženo još 4.769 osoba. Od posledica zaraze preminula su 32 pacijenta. Nova sednica Kriznog štaba zakazana za sredu u osam sati.

Beoinfo

Lekaru upozoravaju da raste broj teških bolesnika, da su kliničke slike sve teže, da raste broj zbrinutih u bolnicama, ali i priključenih na respirator.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon upozorava da je zdravstveni sistem na ivici propasti i da ga jedino poštovanje mera može sačuvati.

“Opet bih jasno upozorio: aman, ljudi, molim vas, shvatite da je zdravstveni sistem na ivici propasti i da može da se sačuva jedino ako se poštuju mere”, upozorio je Kon za RTS.

Kako je rekao, ljudi u crvenim zonama su zaćutali, i više nemaju reči.

“Ako ih do sada nisu čuli i razumeli, i ako imate događaje koji potpuno ignorišu činjenicu da se oni nalaze u katastrofalnoj situaciji, onda čovek više ne zna šta bi rekao. To pada na nas koji smo u prilici da govorimo, nažalost u ime svih lekara na borbenim linijama. Mi isto gubimo reči”, istakao je Kon.

Dodaje: “Ako se ne promeni odnos prema tome, onda jednostavno sledeće što može da bude je odustajanje”.

Prof. dr Radmilo Janković, zamenik generalnog direktora Univerzitetskog kliničkog centra “Niš” naveo je za RTS da je situacija teška i tužna, da su brojevi neumoljivi, kao i da gubimo zamajac sa vakcinacijom.

Naveo je da su u velikoj zabludi oni koji misle da će izbegavanjem vakcine izbeći kontakt s virusom.

“Ja nijednoj osobi ne mogu da kažem – možeš da se zaraziš i neće ti biti ništa, bukvalno se ne zna kako će ko proći. Svakako, jedno je sigurno, onaj ko nije vakcinisan kad tad će doći u kontakt s virusom”, rekao je Janković.

Ističe da virus neće tek tako nestati, i da je vakcina jedini izlaz.

“Vakcina je naš jedini izlaz, ne postoji nikakav drugi, virus neće tek tako nestati, on će biti ovde još dosta dugo, verovatno po karakteru sezonskog gripa”, rekao je Janković i poručio da će vakcinacija sprečiti da virus nađe najranjivije kod kojih može da razvije teške forme bolesti.

Svi zainteresovani građani mogu da iskažu interesovanje za vakcinisanje protiv kovida 19 pozivanjem broja 0800 222 334, ali i preko portala e-Uprave na kojem su od juče dostupne nove usluge vezane za vakcinisanje – “propušten termin za vakcinaciju” i “potvrda o vakcinaciji”.

Ukoliko je neko bio sprečen da dođe na vakcinaciju i propustio je svoj termin, jednostavnim popunjavanjem upitnika može podneti zahtev za dobijanje novog termina.