SRPSKI MERCEDES NE MOŽE DA VOZI KROZ GRAD: Raspisan tender za novih 20 vozila

Zeleni venac
Dnevno.rs/Petar Marković/ilustracija

Domaći proizvođač pobedio na tenderu za nabavku 20 autobusa. Ugovorena nabavka modela IK 112M sa šasijom "man".

 

Vozni park GSP “Beograd” će u narednih šest meseci biti bogatiji za 20 novih autobusa pošto je na tenderu za nabavku solo niskopodnih vozila ugovor dodeljen jedinom ponuđaču – domaćem preduzeću “Ikarbus”, pišu Večernje novosti.

Iako se izbor naslućivao, polemisalo se da li će najveći gradski prevoznik nastaviti sa

Prema konkursnim zahtevima, autobusi će biti isporučeni u dve ture, maksimalno 180 dana od dana stupanja na snagu ugovora o isporuci vozila (početak marta). Isporuka prvih deset autobusa očekuje se najkasnije za 165 dana, a druge polovine do kraja predviđenog roka

nabavkom vozila na “man” ili “mercedes” šasiji, koja je neodgovarajuća za gradske uslove vožnje. Na kraju ugovorena je nabavka modela IK 112M, pišu Večernje novosti.

To je autobus sa “man” šasijom čiji motor je horizontalno postavljen i ima radnu zapreminu 10,5 litara.

Autobusi sa šasijom “man” su prikladniji za gradsku vožnju, jer “Ikarbus” sa “Mercedesovom” šasijom nije potpuno niskopodan. Naime, na prva dvoja vrata jeste, ali su problem treća koja imaju četiri stepenika. Kao takav, ovaj autobus je dobar za prigradske linije, dok je za gradsku vožnju prijemčivija “man” varijanta.

Novi autobusi će biti klimatizovani i zadovoljavaće evro 5 normu. Imaju troja vrata, 32 mesta za sedenje i kapacitet ukupno 100 putnika. Autobusi poseduju rampu za ulaz invalida u kolicima, ozvučenje će biti povezano sa “Bus plus” sistemom, a biće ugrađen i GPS sistem praćenja vozila, brojači putnika, video-nadzor, bežični internet…