SRPSKI PASOŠ ZA 10 HILJADA EVRA: Turski kriminalci kupovali naše PUTNE ISPRAVE, a evo ko im je POMAGAO

Pasos
Wikipedia

U Novom Pazaru 9. novembra uhapšen je Turčin koji je preko tamošnjih matičara obezbedio pasoše za oko 300 svojih sunarodnika.

 

Među onima koji su kupovali srpske pasoše ima i poznatih imena turskog podzemlja. Oni su dobijali prave srpske pasoše na lažna imena, što su plaćali i do 10.000 evra. S tim pasošima su mogli slobodno da putuju po celoj Evropi, čak i ako postoje crvene Interpolove poternice za njima.

Cena srpskog pasoša kada se identitet ne menja bila je od 2.000 evra pa naviše. Srpske institucije sada razmenjuju podatke sa Turskom i drugim evropskim državama, ali i onim zemljama gde Srbima nije potrebna viza. Razmenjuju se informacije o korišćenju ovih pasoša, kao i osobama koje ih koriste.

 
Pretkrivični postupak je prvo vodilo srpsko Tužilaštvo za organizovani kriminal, koje je predmet ustupilo novopazarskom Višem tužilaštvu jer nije bila u pitanju organizovana kriminalna grupa.

Novopazarsko tužilaštvo je u saradnji sa Bezbednosno-informativnom agencijom (BIA) završilo istragu u kojoj je uhapšen turski državljanin Umit Jardimci (42 godine), koji se tereti da je sve osmislio i sproveo. Njemu je prilikom hapšenja oduzet laptop i mobilni telefoni, što će biti korišćeno kao dokaz sa presretnutim razgovorima. BIA je presrela razgovore između Umita i njegovih sunarodnika koji su kupovali pasoše, kao i razgovore koje je obavljao sa matičarima u Raškoj oblasti.

Uhapšena su i četvorica matičara iz Raške oblasti – Šaban Hodžić iz Tutina, Nazif Kahrović iz Novog Pazara, Vehbo Sadiković iz Tutina i Ermedin Kolašinac iz Sjenice.

Nakon saslušanja u novopazarskom tužilaštvu u pritvoru su zadržani Turčin Jardimci i matičar Kahrović, koji se tereti za krivično delo falsifikovanja isprava. Za ostale matičare pritvor nije ni tražen jer su sve priznali na saslušanju u tužilaštvu.

Tutinski matičar Hodžić se tereti za primanje mita i trgovinu uticajem, a njegov kolega iz istog mesta Sadiković za zloupotrebu položaja. Matičar iz Sjenice Kolašinac, koji je takođe pušten da se brani sa slobode osumnjičen je za falsifikovanje isprava.