SRPSKI PILOT O DOJAVI O BOMBI NA LETU “ER SRBIJE”: “Ovo je idealno vreme za manijake”

Zbog dojave o bombi, avion Er Srbije za Moskvu, sa 209 putnika i članova posade, bio je primoran da se vrati za Beograd nekoliko minuta nakon poletanja. Ispostavilo se da je dojava bila lažna. Povodom toga pilot Stevan Ignjatović danas je bio gost "Uranka" na K1 televiziji.

Printscreen

– Ovo što se desilo je igranje manijaka kome je bilo dosadno, pa je hteo da napravi neku zbrku i eventualno jednoga dana, ako ga budu našli, da publicitet svojoj ludosti. Neko hoće slavu, neko da izleči svoje ludilo, a neko da se osveti, verujem da je naše vreme idealna podloga za ovakve budalaštine. Da bi neko uneo bombu u avion treba da ima nenormalnu hrabrost, jer će i on poginuti ako je aktivira – izjavio je Stevan Ignjatović za K1 televiziju.

Kapetan Ignjatović je otkrio važnu stvar, da putnici nikada ne treba da znaju za takvu situaciju.

– Zamislite da ste na sred okeana i da vam kapetan kaže da će brod potonuti. Kapetan je juče najnormalnije postupio jer je rekao putnicima da će se vratiti na aerodrom zbog malog tehničkog problema. Panika je put u smrt, nje ne sme da bude.

On je gledaocima „Uranka“ objasnio u kojim slučajevima avion može da se spusti na zemlju iako bomba eksplodira.

– Sreća u nesreći je ako eksplozija ne ošteti vitalne funkcije aviona, avion može da leti s jednim motorom, a ako mu se oštete komande avion je onda bespomoćan, jedino što vam preostaje je da čekate neizbežan trenutak – kazao je Ignjatović za K1.

Smatra da je ovo trenutak ovakvih dešavanja i da ih možemo očekivati i u narednih nekoliko godina, sve dok se ne smiri situacija oko Rusije i Ukrajine.

– Imao sam tri puta lažne uzbune u svojoj 40-godišnjoj karijeri. Uvek su se javljale kada je bio loš politički trenutak. Prvi put kada sam bio kopilot 82. godine, nakon Titove smrti, zatim kada su nam uvodili sankcije i treći put pred bombardovanje 97. godine.

Otrkio je za K1 televiziju da se prvoga puta najviše uplašio.

– Tada nisam ništa znao, bio sam mlad kopilot sa dve godine iskustva i leteo sam od Dubrovnika za Glazgov. Kapetan koji je tada bio sa mnom, čovek od autoriteta, bio je potpuno smiren i staložen, rekao je: „Deco nemojte da se plašite, pretpostavljam šta je, nikada nije bomba.“ Na kraju smo saznali da je sin čoveka, koji je bio ustaša, želeo da se osveti mom kapetanu koji je bio partizan. Sin je proveo šest godina na robiji.

Ipak najteže mu je bilo kada su mu kao kapetanu, pred raspad Jugoslavije, javili da je bomba u avionu.

– Tada sam potpuno mirno i sa autoritetom morao ljudima da dam do znanja da se ne plaše, kako se ne bi stvorila panika, da svi da odradimo čekliste, ali mi je u glavi bilo ono: „Neće valjda…“ Svaki vojnik koji krene u juriš svestan je da može da pogine ali ne nada se da će on da pogine.

On je ubeđen da je danas nemoguće stvarno uneti bombu u avion.

– Ljudi koji to prate od ulaska na aerodrom do ulaska u avion treba da budu profesionalni kao Izraelci, oni imaju pet obruča odbrane, njima se to nije dogodilo i nikada se neće dogoditi – zaključio je Stevan Ignjatović za K1 televiziju u „Uranku“.