SRPSKI PROFESOR O KORONI: Ove zemlje su NAJUGROŽENIJE, a novi soj virusa biće JOŠ SMRTONOSNIJI?

Profesor Petar Kočović koji preko matematičkog modela već mesecima unazad prati razvoj virusa korona u Srbiji pričao je danas o novom soju virusa koji se pojavio u Srbiji.

printscreen

Iako je broj novozaraženih osoba u Srbiji manji u odnosu na prethodni period, građani se i dalje pozivaju na oprez kako bi pobedili epidemiju.

Na dnevnom nivou preko 90 odsto novozaraženih stiže iz Evrope i sa američkog kontinenta. Svi ostali su ispod 10 odsto – rekao je Kočović.

Zemlja koja nije vodila računa o širenju epidemije je Turska, pa je tako od 30.000 novozaraženih na dnevnom nivou, broj skočio na čak neverovatnih 830.000 novih slučajeva. Kočović ističe da u se u crnoj zoni pored Turske, nalazi i Portugalija.

Turska je juče prijavila neverovatnioh 830.000 novozaraženih virusom korona, a inače je imala po 30.000 novih slučaja dnevno. Nije to novi soj, nego nisu odradili sve kako treba – otkrio je profesor.

On je pričao i o zemljama koje okružuju Srbiji i istakao da su rezultati pridržavanja mera i suzbijanja koronavirusa, sjajni ali i se Slovenija i Crna Gora još uvek muče da spuste broj zaraženih.

Novi soj u Srbiji ima jedan, dvoje zaraženih, a videćemo kako će se situacija odvijati. Kažu da je 40 odsto smrtonosniji i zarazniji od postojećeg, a videćemo da li su ti procenti baš takvi. U Srbiji su otkriveni neki virusi koji su mutirali u toku leta, kada su Srbi dolazili iz inostranstva. Taj novi soj je za Evropu najsmrtonosiji – otkrio je Kočović.