SRPSKI STRUČNJAK UBEĐEN: Nas ne čeka “nemački scenario”, već JEDAN DRUGI

Apokaliptične scene iz Nemačke, Austrije, Belgije, Holandije nastale usled obilnih padavina i polava otvaraju pitanje da li je i kod nas moguć takav scenario.

Printscreen

U zapadnoj Evropi život je izgubila oko 200 ljudi, poplavljena su čitava sela, pa i gradovi. Šteta je ogromna, a Nemcima sada preti i toksični mulj. Ono što je nas u Srbiji zabrinulo je velika količina padavina koja se sručila i na našu zemlju, ali i Dunav koji “kupi” svu tu vodu iz Evrope.

Međutim, direktor “Srbijavoda” Goran Puzović kaže za TV Prva da što se tiče Dunava mi ne bi trebalo da brinemo jer je ono što se dogodilo u Nemačkoj vezano za reku Rajnu, a ne Dunav.

Prema njegovim rečima, takve prirodne katastrofe su moguće svugde u svetu jer priroda “iskaljuje svoj bes”.

“Mi smo imali sličnu situaciju 2014. ali nakon toga mnogo šta se promenilo i država od tada ulaže mnogo da se tako nešto ne ponovi. Bezbedniji smo nego tada”, rekao je Puzović i dodao da ipak treba reći i da niko nikad nije bezbedan do kraja.

On smatra da ono što nas čeka su dve vrste poplava – bujične, koje prave pritoke usled zatrpanih korita reka i potoka, ali i urbane poplave, u gradovma.

“Kada padne 50mm za sat to ni jedna kanalizaciona struktura ne može da primi. Takođe, tu je i nelegalna gradnja”, istako je Puzović o objasnio da ona mnogo utiče na celokupnu kanalizacionu infrastrukturu.

Tu je i konstantno povećane broja ljudi koji žive u gradovima u kojima je cela ta vodovodna i odvodnamređža napravljena pre mnogo godina.

POPLAVE U NEMAČKOJ SU SAMO POČETAK? Naučnici prognoziraju katastrofe – požari,glad i NOVE EPIDEMIJE