Srpski turisti u Grčkoj su ovog leta doživeli brojne neprijatnosti na letovanju, a i na društvenim mrežama je osvanulo upozorenje za one koji planiraju putovanje.

 

Ovih dana u Grčkoj našim turistima kradu stvari, obijaju automobile i razbijaju stakla na vozilima, ali najgore je što su takvi izgredi potpuno nepredvidivi – ne postoje određene mete ili mesta koja se “tipuju”.

Zabeleženo je više provala u automobile koji su bili na parkinzima, obijanje apartmana, ali i privatnih kuća dok su turisti na spavanju. Tada su najčešće na meti bili stanovi u prizemlju i visokom prizemlju, a bilo je i slučajeva krađa stvari sa plaža. Ukradeni su ne samo novac, već i tehnički uređaji. Turisti su prijavili krađe u Polihronu, Haniotiju, na šoping turama u Solunu, a nestajale su i stvari sa Paradiso plaže na Tasosu.

Putnici su na društvenim mrežama o tome posvedočili fotografijama, a i na Fejsbuk stranici turističke agencije “Nikana travel” osvanulo je upozorenje za turiste.

Na ovoj stranici su napisali:

Upozorenje!

U moru loših i neprijatnih vesti i informacija kojima nas bombarduju sa svih strana, trudimo se da naša stranica prenosi samo dobre vibracije, lepe vesti, fotografije i video snimke predivnih plaža i mesta u Grčkoj. Ovih dana pravimo izuzetak, jer je situacija u Grčkoj, što se tiče krađa, krajnje ozbiljna i moramo vas upozoriti na trenutna dešavanja u vezi sa tim. 

Noćas su u Polihronu pokradeni naši gosti u svom apartmanu za vreme spavanja. Odneto je dosta para i vrednih tehničkih uređaja. Oni, nažalost, nisu bili jedine žrtve krađe noćas, jer je provaljeno u sve apartamne u njihovom kompleksu, ali i u još nekoliko desetina kuća u istom mestu i 50-ak kuća u Haniotiju prethodnih dana. Praksa lopova jeste da tokom noći ulaze u apartmane gostiju koji tokom noći drže otvorena vrata na balkonu. Na meti su najčešće apartmani u prizemlju ili visokom prizemlju.

Sve su češće i pljačke na plažama. Takođe našim gostima, na Paradiso plaži na Tasosu, ovih dana ukradena su tri mobilna telefona i sav novac koji su imali. Tokom poslednje nedelje provaljeno je u 4 grčke privatne kuće na jugu Tasosa. Pomenuli smo juče i dva automobila koja su obijena u Solunu.

Nedavno je bilo nekoliko slučajeva obijanja automobila na parkingu plaže Orange i jedan na Karidiju. Policija danonoćno radi na rešavanju ovakvih slučajeva kojih je uvek bilo sporadično, ali sada se definitivno radi o dobro organizovanim i uhodanim lopovima koji za jednu noc provale u mnogo apartmana, a automobile obijaju efikasno i brzo tokom belog dana. Sve u svemu, ne treba paničiti niti se posebno plašiti, ali nemojte čuvati vredne stvari u automobilu, ostavljajte ih u apartman, zatvarajte vrata balkona u smeštaju tokom noći, ne nosite sa sobom na plažu puno novca i ne ostavljajte svoje stvari bez nadzora dok ste u vodi, a u većim gradovima za vreme šopinga ostavljajte svoje automobile na parkinzima koji se čuvaju i plaćaju. Turisti su očigledno postali laka i sigurna meta lopovima. 

I za kraj, nije bitno da li su lopovi Grci, Bugari, Srbi ili Rumuni, lopovi su lopovi pa nema razloga da bilo koju naciju etiketiramo u komentarima.

Stoga se turistima savetuje da vredne stvari čuvaju u hotelskim sefovima i na recepciji, a da novac i tehničke uređaje (kamere, telefone, laptopove i tablete) ne ostavljaju u automobilima ni apartmanima. Takođe je najsigurnije tokom noći zatvoriti vrata balkona, a na plažu ne nositi previše novca i ne ostavljati stvari bez nadzora. Preporučuje se i da turisti automobile ostavljaju samo na čuvanim i plaćenim parkinzima ili blizu ulaza u tržne centre koji su pod video nadzorom.