SRPSKI TURISTI ZAROBLJENI NA AERODROMU: Krenuli na letovanje u turski deo Kipra, Grci im oduzeli pasoše!

kofer
Pixabay.com

Devetnaestoro srpskih turista je zadržano na aerodromu u Larnaki. Njima su oduzeta dokumenta i ne zna se kada će biti vraćeni u zemlju. Neki od putnika, među kojima su majke sa decom, odmah su vraćeni za beograd.

 

Srpski turisti koji su u aranžmanu nekoliko naših agencija krenuli u severni deo Kipra, koji Grci smatraju okupiranim od strane Turske, zadržani su u nedelju na aerodromu u Larnaki, gde su im oduzeti pasoši.

Grupa od oko 30 srpskih turista u nedelju ujutru je sletela, a nekoliko ljudi, među kojima su bile majke sa decom, istim avionom odmah je deportovano za Beograd.

Kako za “Novosti” tvrde putnici sa ovog leta, njih 19 je ostalo na aerodromu, i oduzeta su im dokumenta.

– Naši pasoši su u sefu, a prtljag su izvadili, preturali po njemu i bacali stvari. Agencije su nam prodale aranžmane za severni deo Kipra, a nisu nas upozorile da bismo mogli imati problem ako putujemo preko Larnake. Prolazimo kroz torturu. Kontaktirali smo s agencijom i oni su rekli da rade na rešavanju problema. Kažu nam da ovakva situacija može da potraje danima. Uvučeni smo u političku priču sa kojom nemamo veze. U konzulatu su nam rekli da na sajtu Ministarstva spoljnih poslova stoji upozorenje da se ne putuje ovom rutom, ali mi to nismo znali. Računali smo da agencija u kojoj smo uplatili aranžman zna koji je najbolji način da stignemo na destinaciju i da vodi računa o našoj bezbednosti – priča za Novosti Z. I. iz Beograda. 

Direktor “Jute” Aleksandar Seničić, za “Novosti”, kaže da je upoznat sa poslednjim incidentom i tvrdi da su tokom sezone prodavani aranžmani za Severni Kipra, ali da nijedan putnik iz Srbije nije imao sličnih problema.

– Već sam kontaktirao s predstavnicima agencija, ali one nisu krive, jer je to stvar političke odluke kiparskih vlasti. Očekujemo da će se problem brzo rešiti. Mi ne možemo puno da pomognemo već je potrebno da se u međuprostoru u kojem se nalaze putnici pojavi neko iz naše ambasade na Kipru, pošto predstavnicima agencija pristup nije dozvoljen – navodi Seničić.

Ovo nije prvi slučaj ove godine u kom su srpski turisti koji su se uputili na severni deo Kipra zadržani na aerodromu u Larnaki, koja se nalazi u grčkom delu zemlje. U aprilu je trinaestoro dece iz KUD “Izvor” ostalo zarobljeno na aerodromu, jer im carinici grčke nacionalnosti nisu dozvolili da pređu u turski deo ostrva.

Nadležni na aerodromu su našim putnicima rekli da će u restoranu ostati do srede, kada će biti vraćeni u Beograd.

– Pokušaćemo da kupimo karte i da se ukrcamo na let za Beograd u ponedeljak ujutru, jer su nam rekli da bismo besplatan let morali da čekamo do srede – pričaju putnici.loading...