SRPSKO ČUDO PRIRODE: Đerdapska klisura četvrta po lepoti na svetu (VIDEO)

Đerdapska klisura
pixabay.com

Prirodan usek moćnog Dunava na toku kroz Srbiju opisan je kao biser koji krase odlični uslovi za planinarenje.

 

U moru turističkih ponuda za najrazličitije ukuse sajt “Virtual turist” ponudio je listu deset najlepših klisura, gde se na četvrtom mestu nalazi se Đerdap. Prirodan usek moćnog Dunava na toku kroz Srbiju opisan je kao biser koji krase odlični uslovi za planinarenje.

Za Đerdapsku klisuru je napisano da se prostire 100 kilometara duž Dunava i da je okružena šumama. Inače, ovo je najduža i najveća klisura u Evropi. Ona formira deo granice između Rumunije i Srbije, pri čemu se severno nalazi Rumunija, a južno Srbija. Rumunski, mađarski, slovački, turski, nemački i bugarski naziv ima značenje železna vrata, dok je klisura u Srbiji poznata kao Đerdap. Na rumunskoj strani se nalazi nacionalni park Železna vrata, a sa srpske nacionalni park Đerdap.

Na prvom mestu liste prema ovom izboru je Saklikent kanjon u Turskoj. Nalazi se na 50 kilometara od grada Fetije. Dugačak je skoro 18 kilometara, a na pojedinim mestima dubok i do 300, što ga svrstava među najduže i najdublje na svetu. Za turiste vrlo važna informacija glasi da je za posete otvoren samo tokom leta.

Drugoplasirani je kanjon Henkok Džordž u Karadžini, nacionalnom parku u zapadnoj Australiji. Krase ga useci bakarnocrvenih stena i mnogi ga opisuju kao raj za fotografe.

Ispred Đerdapske klisure je i Auzibl kanjon u Sjedinjenim Američkim Državama. Nalazi se u državi Njujork i otvoren je za posetioce od 1870. godine. Pruža mogućnost aktivnog odmora, ali i uživanja u pogledu sa visećeg mosta.

Na listi su i klisure u Francuskoj, Kini, Japanu, Španiji, Sloveniji, piše Sputnjik.