SRUŠEN REKORD: Izmerena NAJVIŠA TEMPERATURA IKADA na Zemlji i to… (FOTO)

U američkoj "Dolini smrti" u saveznoj državi Kaliforniji, jednom od najtoplijih mesta na Zemlji, izmerena temperatura od neverovatnih 54.4 stepena.

Vrućina
Weather2umbrella

Ta temperatura je izmerena lokaciji Furnas Krik u petak 9. jula, a dan nakon toga, u subotu, izmerena je temperatura od 54,1 stepen Celzijusa. Temperatura tokom noći u istom mestu temperatura nije pala ispod 32 stepena, preneo je Index.hr.

Merenje od petka identično je merenju od prošle godine, ali treba napomenuti i da stručnjaci još uvek nisu potvrdili nijedno od ta dva merenja. Ali, ako ga zaista potvrde, biće to najviše temperature ikad izmerene na Zemlji.

Kris Otler, meteorolog Nacionalne meteorološke službe u Las Vegasu rekao je da stručna potvrda rekordnih temperatura može potrajati, nekad i duže od godinu dana, a podsetio je i da temperatura od 54.4 stepena izmerena prošle godine još uvek prolazi proces verifikacije.

Ove godine područje Kanade, severozapada SAD-a, severne Evrope i Sibira pogodila je serija rekordnih toplotnih talasa. Njihova dugotrajnost naglasila je opasan trent izazvan klimatskim promenama izazvanih ljudskim delovanjem, piše Gardijan.

Nikos Krajstidis, britanski naučnik, kaže da se sprovode studije kojima se pokušava izmeriti nivo uticaja ljudskog delovanja na klimu, ali dodaje da više nije pitanje postoji li taj uticaj već koliki je. Navodi i kako bi ovakvi ekstremni vremenski događaji bili krajnje neverovatni u svetu čiji klimatski sistem nije na “ivici”.

“Iako se radi o fascinantnim brojkama, one u naučnom smislu nisu iznenađujuće, nego su u skladu s predviđanjima o onom što će se događati u svetu koji se zagrejava”, rekao je Danijel Svejn, klimatolog sa Univerziteta Kalifornija.