ŠTA BI AMFILOHIJE REKAO? Reči predsednika Vučića o pokojnom mitropolitu podelile javnost

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je sinoć da će iz rada mitropolita Amfilohija, a naročito poslednjih godina, mnogo pouka moći da se izvuče i da se razume da samo uz jedinstvo i zajedništvo srpski narod može sve da ostvari.

printscreen

Na pitanje novinara da li bi smrt mitropolita mogla i u kojoj meri da utiče na položaj SPC, a posredno i na poziciju srpskog naroda u Crnoj Gori, on je rekao da će “tek da se vidi koliko smo izgubili smrću mitropolita, inače velikog i harizmatičnog čoveka”.

“To je veliki gubitak i za SPC i za mitropoliju crnogorsko-primorsku”, rekao je Vučić.

Očekuje, kako ističe, da će crkva, dobro vođena rukom patrijarha Irineja i ostalih episkopa, umeti na uspešan način da podigne energiju srpskog naroda i želju da ostane svoj na svome i da živi u jedinstvenim odnosima sa svojim narodom u svim delovima bivše Jugoslavije.

Srbija i Crna Gora moraju da budu bliske jedna drugoj, da sarađuju jedni sa drugima.

Na pitanje da li misli da će u svim krugovima u Crnoj Gori biti shvaćeno da je njegovo prisustvo na sahrani mitropolita biti značajno za još bolje odnose Srbije i Crne Gore, kako to misli vladika Joanikije, Vučić kaže da uvek ima više tumačenja.

Ističe i da bi najviše voleo da sutra ne kaže nijednu reč, da ne govori na sahrani: “Da odam poštu, posetim srpsku kuću i vratim se u Beograd…”.

“Mnogo bi bilo bolje da ne kažem nijednu reč, jer bi to više govorilo o prirodi posete, o prirodi poštovanja”, istakao je Vučić.

Nisam saglasan, ali poštujem odluku DF-a 

Vučić je rekao da nije saglasan sa odlukom lidera Demokratskog fronta da podrže manjinsku vladu Zdravka Krivokapića, ali da poštuje njihovu odluku.

Novinarima u Podgorici je rekao da su mu tokom susreta lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević preneli da će podržati vladu Zdravka Krivokapića.

Ja sam im na to odgovorio: Super, vi donosite odluke, ja se ne mešam. I to pokazuje koliko Srbija nema uticaj. Da ste mene pitali da li bih ja na takav način bilo kada i bilo koju vladu podržao, ja ne bih“, rekao je Vučić.

Podsećamo, krajem septembra poslednji put su se susreli Aleksandar Vučić i Amfilohije, pokojni mitropolit crnogorsko-primorski. Prema saznanjima do kojih je tada došao portal Nova.rs, sastanak predsednika Srbije i čoveka kojeg mnogi percipiraju kao najzaslužnijeg za pad režima Mila Đukanovića, bio je svojevrsno “spuštanje lopte”, nakon dve i po godine sukoba.

Amfilohije je sredinom prošle godine potvrdio pisanje “Vijesti” o sukobu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem uoči Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve i ponovio svoju tvrdnju da je Vučić izdajnik.

Vučić je izdajnik. Svojim ponašanjem i postupcima pokazuje da će izdati Kosovo. To sam rekao, ali nismo se raspravljali, jer se on meni tako ne obraća. Drugačije razgovara sa mnom”, kazao je Amfilohije.

Jednu od poslednjih teških reči na račun predsednika Srbije Amfilohije je izneo krajem prošle godine kad je Vučića nazvao neznalicom, komentarišući njegovu izjavu “da crnogorska autokefalna crkva i de fakto i de jure postoji i pre uspostavljanja nezavisnosti 2006. godine”.

“Nisam gledao, ali sam čuo. Time Vučić pokazuje da je velika neznalica”, rekao je tim povodom podgoričkim “Vijestima”.

Oglašavanje predsednika Vučića povodom smrti mitropolita mnogi smatraju ironičnim i neprimerenim, dok drugi deo smatra da je njegova izjava u skladu sa činjenicom da je on predsednik Srbije i da mu je svaka reč na mestu.