ŠTA ĆE REĆI “VEČITI”? Mali objavio koliko novca je država dala Zvezdi i Partizanu

Država je, na razne načine, od 2014. godine pomogla fudbalski klub Crvena zvezda sa 1,626 milijarde dinara, a Partizan sa 899,4 miliona, ukupno više od 4,4 milijarde, izjavio je ministar finansija Siniša Mali.

Siniša Mali
Beta

On je novinarima, posle posete Klubu za stare na Vračaru, rekao da je država, bilo direktno iz budžeta ili preko ministarstava, ili indirektno, preko javnih preduzeća za košarkaški klub Partizan dala 1,217 milijardi dinara, a za Crvenu zvezdu 727 miliona.

Mali je objasnio da te podatke daje kako bi građani videli da država za oba kluba izdvaja i podržava ih podjednako i da se trudi da bude “uravnotežena na najbolji mogući način”.

Ovo je novac dat u gotovini, a tu je i podrška i kroz kredite, davanje različitih garancija i reprogram poreskih obaveza, istakao je on i dodao da o dodeli tih sredstava odlučuje veliki broj institucija, a pored toga, javna preduzeća, poput Telekoma, sama usvajaju svoje budžete.

Na pitanje novinara koliki su dugovi tih klubova, Mali je rekao da ne zna, ali da je poreska uprava odobrila za ta četiri kluba reprogram dugova za porez na imovinu u iznosu od milijardu dinara.

Svako može dobiti reprogram poreskih dugova ukoliko obezbedi odgovarajuće garancije, objasnio je on i dodao da nema informacije da li klubovi redovno izmiruju obaveze od trenutka reprograma.