ŠTA ĆE SVE KOČITI SRBIJU NA PUTU KA EU? Moguća nova USLOVLJANJA, i to ne samo od strane Hrvatske!

Pomračenje EU
Beta

Srbija mora biti jako pažljiva, jer postoje otvorena pitanja sa susednim zemljama, članicama EU, koja se u bilo kojoj fazi pregovaračkog procesa mogu otvoriti.

 

To je izjavila šefica pregovaračkog tima sa EU Tanja Miščević.

“Mi smo jako svesni toga i na početku procesa smo napravili pregled potencijalnih bilateralnih pitanja sa svim državama, ne samo sa susednim i o tome se veoma vodi računa”, rekla je Miščevićeva novinarima u Beogradu.

Ona je navela da se ne zna kada će ti problemi eskalirati, ali je istakla da se oni mogu rešiti bilateralnim razgovorima.

Dodala je i da će posle izbora nove vlade bilateralne komisije nastaviti sa radom.

“Jedan od problema sa Hrvatskom je granica na Dunavu, nestali, arhivi…ima dakle veći broj pitanja”, kazala je Miščevićeva.

Korina Startulat iz Evropskog centra za javnu politiku iz Brisela nije isključila mogućnost da se Srbija nađe u sličnoj situaciji u kojoj je bila zbog blokade Hrvatske u vezi s poglavljima 23 i 24.

“Nepredvidivo je i da li će Rumunija otvoriti pitanje manjina. Nemam ‘magičnu kuglu’ da znam da li će Srbija otvoriti poglavlja 23 i 24 do kraja juna, ali se svi tome nadamo”, rekla je ona.

Za bivšeg savetnika predsednika Hrvatske I profesora Dejana Jovića nema sumnje da će najveći problem za Srbiju na putu evropskih integracija biti Kosovo, a ne Hrvatska.

Takođe, veruje da deblokada poglavlja 23 nije kraj priče.

“Meni se čini da sledi niz sličnih postupaka, možda ne samo od Hrvatske”, kazao je Jović i napomenuo da je proces ulaženja u EU dugotrajan I frustrirajući.

Dodao je da bilateralna uslovljavanja nisu nova stvar, podsetivši i da je Francuska dugo otežava evropski put Velikoj Britaniji.

U Beogradu je danas održana panel diskusija “Uloga država članica u procesu pregovora o članstvu – igra mačke i mišsa” na kojoj je zaključeno da se bilateralnim razgovorima moraju rešavati otvorena pitanja.