ŠTA ČEKA ALEKSIĆA NA SUDU? Vodič od A do Š – šta kažu srpski zakoni u slučaju silovanja bez fizičkih dokaza?

Kazne su od jedne do 15 godina zatvora. Za svako delo posebna kazna, za osuđenog jedinstvena.

sudjenje
Pixabay.com

Ispovest jedne glumice potpuno je promenila pogled na filmsku industriju.

Milena Radulović optužila je jednog od najčuvenijih profesora glume Miroslava Aleksića da je više puta silovao, i to kada je imala 17 godina. I nije bila jedina.

Za osam dana spisak se proširio na 20 imena, tužilaštvo je pokrenulo istragu, Aleksić je uhapšen. U fazi istrage, dok sumnje tek treba dokazivati, van sudnice presuda je već doneta.

Milena, Iva i još nekoliko devojaka podigle su zavesu za početak jedne od najtužnijih predstava. Spustiće je sudija, ali biće do tada još mnogo činova. Potrajaće. I neće biti nimalo jednostavno.

Izuzetno je teško dokazati bilo koje krivično delo kada prođe određeni period. U suštini, u situaciji kada je silovanje u pitanju inače je teško dokazivo, a kao u ovoj situaciji gde izostaju materijalni dokazi. Ovde imamo izjave oštećenih i imaćemo verovatno izjave nekih svedoka – objašnjava savetnik za istragu Stevan Đokić.

U svakom konkretnom slučaju vreme koje prolazi posle izvršenog krivičnog dela je vreme koje smo izgubili za utvrđivanje istine, sve je teže i teže, ali nije i nemoguće, pogotovo u ovakvim krivičnim delima gde je ljudima ostaje sam događaj urezan u sećanje – kaže advokat Veljko Delibašić.

Krivični zakonik daje širok spektar mogućnosti – od krivičnog dela silovanja, protivprirodnog bluda, do bluda zloupotrebom položaja gde upotrebe sile nema već odnosa žrtve i nasilnika zasnovanog na autoritetu.

Kazne su od jedne do 15 godina zatvora. Za svako delo posebna kazna, za osuđenog jedinstvena.

Mora biti veća od najveće utvrđene kazne, ali manja od ukupnog zbira, s tim da je u našem zakonodavstvu opšti maksimum 20 – objašnjava sudija Ivana Josifović iz Udruženja sudija i tužilaca.

Svi dokazi se cene ponaosob

Bez dokaza o nasilnom činu, o neospornim tragovima nasilja, ostaje reč žrtve protiv onog koga optužuje da je nasilje učinio.

U našem krivičnom zakonodavstvu ne postoji formalna hijerarhija dokaza, u smislu da je neki dokaz apriori značajniji i jači i ima veću dokaznu snagu, svi dokazi se cene ponaosob – navodi sudija Ivana Josifović iz Udruženja sudija i tužilaca.

Radi se veštačenje na više nivoa – tu se proverava da li je neko sklon laganju, da li postoji konfabulacija, pravi se taj neki modus operandi se traži, njegov modus operandi, tj.kako je on ivršavao taj seksualni delikt i na osnovu toga će se verovatno podići optužnica, odnosno kvalifikacija dela – objašnjava Đokić.

Delibašić: Najviše posla će imati tužilac

Teret dokazivanja je na tužiocu, svakako će najviše posla imati tužilac da dokaže sve ono što tvrdi, ali je svakako najveća odgovornost na sudu, jer sudska greška može da bude pogubna po jednu ili drugu stranu – smatra advokat Delibašić.

Slučaj je tek u fazi istrage, a javnost i mediji već su na korak od pravnosnažne opresude. Iskusne sudije će reći da ih zanima samo ono što je između korica predmeta koji sude.

Prema dosadašnjoj praksi, suđenje će trajati najmanje dve do pet godina.

Više od polovine izrečenih kazni za dela protiv polnih sloboda su ispod ili malo iznad minimalne kazne predviđene zakonom.

I još jedan podatak koji alarmira: na svaku ženu koja prijavi silovanje, najmanje pet se na taj korak nikad ne odluči. Od ukupnog broja prijavljenih silovanja – 40 odsto presuda ne potvrdi.