Šta Evropa radi? Kako se zaštititi od novih terorističkih napada?

Pariz
Printscreen

Vlade evropskih zemalja bore se da zaštite građane na najbolji mogući način posle talasa napada u Zapadnoj Evropi, međutim nije moguće postaviti čuvara u svakoj crkvi niti stražariti na svakoj plaži.

 

Lokalne vlasti Kana, grada na Francuskoj rivijeri zabranile su nošenje velikih torbi na plažama zbog zabrinutosti da bi mogle da sadrže eksploziv, a Velika Britanija obezbeđuje dodatna finansijska sredstva za bezbednost više desetina hiljada verskih objekata.

Ubistvo sveštenika na severu Francuske samo dve nedelje posle napada u Nici, gde su 84 čoveka poginula tokom proslave Dana Bastilje kada je kamion gotovo dva kilometra išao kroz masu ljudi na šetalištu uznemirilo je mnoge ljude i navelo na zaključak da ništa nije sveto, ali i da nijedno mesto nije bezbedno. Četiri napada tokom nedelju dana u Nemačkoj potvrdila su tu ocenu, navodi se u studiji agencije AP.

Ekstremistička organizacija Islamska država, čija se uporišta nalaze u Siriji i Iraku, preuzela je odgovornost za napade u Francuskoj, kao i za dva od četiri nedavna napada u Nemačkoj.

Prioritetni ciljevi Islamske države su simboli, kako su naveli, “krstaškog” Zapada u Evropi, ali od toliko mogućih izbora niko ne može da predvidi gde će se dogoditi novi teroristički napad, navodi agencija AP.

Francuska je povećala broj pripadnika snaga bezbednosti posle dva talasa napada tokom 2015. godine, za koje je odgovornost preuzela Islamska država, u kojima je poginulo 147 ljudi, ali i nakon napada u susednoj Belgiji, gde su u martu ubijena 32 čoveka.

Bračni par policajaca ubijen je u junu u njihovom domu zapadno od Pariza, u napadu za koji je Islamska država takođe preuzela odgovornost.

Predsednik Francuske Fransoa Oland naredio je da 10.000 vojnika koji su prošle godine raspoređeni na ulicama da i dalje stražare, pozvao na jačanje kapaciteta policije i zaštite na granicama.

Međutim izazov zaštite crkava, sinagoga, turističkih lokacija, plaža, letnjih festivala, aerodroma i železničkih stanica je među najzahtevnijim zadacima s kojima se bezbednosne snage suočavaju u poslednje vreme u Francuskoj, ali i drugim delovima Evrope, ocenjuje AP.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev posetio je pripadnike bezbednosnih snaga koji su poslati u petak na početak jednog dvonedeljnog festivala džez muzike u mestu Marsijak, u departmanu Žers, gde se svake godine okuplja stotine hiljada ljudi, što policija smatra događajem visokog rizika.

AP navodi da vlasti pojedinih gradova doprinose koliko mogu merama bezbednosti ili uvode nova pravila kako bi izbegle opasnost.

Gradonačelnik malog francuskog grada Riv-de-Žije, u blizini Liona, Žan-Klod Šarven doneo je ove nedelje odluku da “sistematski odbije” nove prijave stanovnika tog mesta koji žele da dovedu svoje porodice da žive sa njima, a tu proceduru uglavnom koriste imigranti.

– Danas nijedna zajednica u Francuskoj nije bezbedna – naveo je Šarven u pisanoj izjavi na internet stranici grada.

Agencija AP je ocenila da je sada velika pažnja posvećena bezbednosti verskih objekata, posebno malih crkava, podložnih napadima, kao što je u Sent-Etjen-de-Ruvreu, gde su napadači u utorak, 26. jula prerezali vrat svešteniku.

Smatra se da su neke od najpoznatijh crkava i bazilika u Rimu u posebnoj opasnosti od napada ekstremista. Policija u Velikoj Britaniji upozorila je hrišćanske objekte širom zemlje na posebnu predostrožnost.

AP navodi da su muslimani u Evropi posle ubistva sveštenika u Francuskoj pokazali da prihvataju rimokatolike, što pokazuje hrabrost jer teroristička organizacija Islamska država zapadne muslimane takođe smatra neprijateljma.