ŠTA JE SLEDEĆE?! Južna Koreja ispalila balističku raketu – SIMULIRALA NAPAD

raketa
pixabay.com

Vojska Južne Koreje izvela je vežbu u kojoj je simulirala napad na severnokorejsko nuklearno postrojenje, gađajući "određene ciljeve u Istočnom moru", navodi agencija "Jonhap" pozivajući se na Združeni generalštab južnokorejskih oružanih snaga.

 

Raketa je ispaljena u noći između nedelje i ponedeljka kao odgovor na severnokorejsku provokativnu detonaciju naprave za koju Pjongjang tvrdi da je minijaturna verzija hidrogenske bombe, navodi Jonhap.

Ova vežba je izvedena kao odgovor na šestu nuklearnu probu Severne Koreje… i obuhvatila je balističku raketu ‘hjunmu’ i borbene avione F-15, navodi južnokorejska agencija.

Severna Koreja spremna za novo lansiranje?

Južnokorejski mediji javljaju da se veruje da je Severna Koreja spremna da lansira novu balističku raketu, najverovatnije interkontinetalnu ICBM.

Kako je navelo južnokorejsko Ministarstvo odbrane, detektuju se znaci da se Severna Koreja priprema da lansira novu raketu konstantno od prethodnog lansira izvedenog u nedelju.

Vojska Južne Koreje saopštila je da je domet simuliranih ciljeva bio kao do severnokorejskog nuklearnog postrojenja Pungje Ri u severoistočnoj provinciji te zemlje, navodi AFP.

Južnokorejska vojska je saopštila da su njene vazdušne snage i kopnena vojska izvele raketnu vežbu kao odgovor na severnokorejsku šestu nuklearnu probu, dodavši da je u vežbi ciljana oblast u kojoj je ta proba izvedena u nedelju, prenosi Rojters.

U južnokorejskoj vojnoj vežbi korišćene su rakete dugog dometa vazduh-zemlja i balističke rakete, stoji u saopštenju Združenog generalštaba.

Vežbu su izvele samo južnokorejske vojske snage, ali se pripremaju nove vežbe koje će biti izvedene zajedno sa snagama SAD u Južnoj Koreji, napominje se u saopštenju.

SAD su u nedelju uveče upozorile da bi mogle da pruže “vojni odgovor velikih razmera” na pretnje Severne Koreje.

 

Bilo kakva pretnja po SAD ili američke teritorije, uključujući Guam ili naše saveznike naići će na vojni odgovor masovnih razmera koji će biti istovremeno efikasan i žestok, naveo je šef Pentagona Džejms Matis. 

Američki predsednik Donald Tramp je u nedelju rekao da Južna Koreja zaključuje, kao što je i on rekao, da od priče o smirivanju sa Severnom Korejom nema ništa, jer Pjongjang “razume samo jedno”. 

Na “pitanje svih pitanja” – da li će Amerika napasti Severnu Koreju – Tramp je dao kratak i nejasan odgovor: “Videćemo”. 

Tramp je, takođe, potvrdio da će Vašington braniti sebe i svoje saveznike “koristeći pun niz diplomatskih, konvencionalnih i nuklearnih kapaciteta koje ima na raspolaganju”, zakljućuje se u saopštenju.  

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija održaće u 10.00 sastanak o jučerašnjoj nuklearnoj probi Severne Koreje, na zahtev SAD, Japana, Britanije, Francuske i Južne Koreje.

 

“Ne možemo da se oslonimo na nuklearni kišobran SAD” 

 

Južnokorejski mediji pozvali su Seul da razmotri razvoj sopstvenog nuklearnog oružja u vreme sve većih sumnji u višedecenijski savez sa Vašingtonom, nakon što je Severna Koreja izvela šestu nuklearnu probu.

Peking uputio protest Pjongjangu

Kina je, u međuvremenu, saopštila da je uputila zvaničan protest Severnoj Koreji nakon što je ta zemlja izvela najsnažniju nuklearnu probu do sada.Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang rekao je na redovnom brifingu za novinare da je protest uložen nadležnoj osobi u ambasadi Severne Koreje u Kini, prenosi AFP.

Naglasio je da se Kina protivi razvoju nuklearnih raketa Severne Koreje i da je posvećena denuklearizaciji Korejskog poluostrva.

Pjongjang je juče uznemirio svet najsnažnijom nuklearnom probom do sada kada je, kako tvrdi, uspešno testirao hidrogensku bombu koja se može postaviti na raketu dugog dometa. Tome je, ocenjuju analitičari, postignut veliki napredak u nuklearnom programu te zemlje.

S druge strane, Južnoj Koreji, u kojoj se nalazi 28.500 američkih vojnika kako bi je branili od severnog suseda, zabranjeno je da razvija sopstveno nuklearno oružje.

Zabrana je predviđena atomskim energentskim dogovorom iz 1974. koji je Seul potpisao sa Vašigtonom, koji zauzvrat nudi “nuklearni kišobran” od mogućih napada, podseča AFP.

Međutim, sve veće nuklearne i raketne pretnje ratobornog severnog suseda, navele su pojedine u Južnoj Koreji da pozovu na razvoj nuklearnog oružja te zemlje.

Kako se nuklearno oružje pojavljuje iznad naših glava, ne možemo uvek da se oslonimo na nuklearni kišobran SAD i produženo odvraćanje – naveo je list Dong Ilbo u današnjem izdanju.

SAD su razmestile delove svog atomskog oružja u Južnoj Koreji nakon Korejskog rata, koji je trajao od 1950. do 1953. godine, ali su ga povukle 1991. godine kada su Severna i Južna Koreja objavile da će učiniti da poluostrvo bude slobodno od nuklearnog oružja. Pakt više nije obavezujući, navodi taj Dong Ilbo u uredničkom komentaru.

Nema razloga za nas da se pridržavamo deklaracije kada se pretvorila u ‘denuklearizaciju Južne Koreje’ – a ne denuklearizaciju Korejskog poluostrva”, dodaje taj list.

Kako navodi, vlada u Seulu ne bi trebalo da okleva u ponovnom uvođenju američkog taktičkog nuklearnog oružja kao i u razvoju sopstvenih atomskih naprava, prenosi AFP.

Takav potez bi, napominje francuska agencija, bez sumnje uznemirio Pjongjang, koji stalno tvrdi da je u riziku od napada SAD.loading...