ŠTA OČEKUJE STRANKE NA IZBORIMA: Sedam lista koje najverovatnije PRELAZE CENZUS

Izbori
Wikipedia/Rama

Lista lidera SNS Aleksandra Vučića ima podršku oko polovine opredeljenih birača, izjavio je u intervjuu za "Politiku" član Upravnog odbora Ipsosa i profesor statistike na Beogradskom univerzitetu Srđan Bogosavljević.

 

Prema njegovim rečima, samo liste oko SNS-a i SPS-a sigurno prelaze cenzus, ali sasvim solidne rezultate imaju i liste oko SDS-a, DS-a, SRS-a, DSS-Dveri, pa i Pokret Dosta je bilo Saše Radulovića.

Na osnovu trenutnih rejtinga, moglo bi se očekivati da sedam izbornih lista pređe cenzus od pet odsto osvojenih glasova, ali bi me takav rezultat ipak iznenadio – kaže Bogosavljević.

Na pitanje beogradskog dnevnika, kada je Ipsos radio poslednje istraživanje Bogosavljević je rekao da skoro svakodnevno imaju neke rezultate.

Bogosavljević je još dodao da, kada se sve uzme u obzir, ubedljivu većinu ima lista Aleksandra Vučića, spokojna za cenzus može biti lista oko SPS-a, ali će teško ponoviti rezultat sa prethodnih izbora.

– Pet lista nije spokojno. Od svih stranaka najviše je varirao SRS, tako da i tu može doći do pomeranja – rekao je, između ostalog, Bogosavljević.

Bogosavljević kaže da lista koju predvodi Aleksandar Vučić ima oko polovinu opredeljenih birača, dok je druga polovina raspoređena na mnogo stranaka i, tehnički gledano, moguće je da svi prođu cenzus i udruže se.

Jasno je takođe da i dalje ima mnogo onih koji se još nisu opredelili, tako je i sa te strane moguće da dođe do neproporcijalnog rasta nekih lista i stnranaka. Empirijska iskustva su takva, dodao je, da se najčešće malo toga menja od istraživanja koja se rade mesec dana pred izbore i poslednjih predizbornih istraživanja, pa potom i rezultata izbora.

– Međutim, nije nemoguće da se dogode veliki preokreti, koje ćemo videti tek u poslednjim istraživanjima pred izbore – kazao je Bogosavljević.

Upitan može li SNS da osvoji više glasova i mandata na republičkim izborima nego pre dve godine, Bogosabvljević kaže da veruje da je to moguće, jer ne samo da rejtinzi SNS-a i Aleksandra Vučića to najavljuju, nego i rast vidljivosti starih, ali i izbornih “težina” nekih novih partnera.

A na pitanje ko sigurno prelazi cenzus, član Upravnog odbora Ipsos kaže da sa sigurnošću na učešće u budućem parlamentu mogu da računaju samo liste oko SNS-a i SPS-a.

– Sasvim solidne rezultate imaju i liste oko SDS-a, DS-a, SRS-a, DSS-Dveri, pa i “Dosta je bilo”, ali svi će zavisiti od visine cenzusa, dakle od ukupne izlaznosti, motivacije sopstvenih birača i kampanje, i to ne samo sopstvene kampanje jer je još moguće mnogo prelivanja i to najviše između stranaka iz te grupe.

Ali, kako ih ne radimo za medije ili neke nevladine organizacije kojima je cilj objavljivanje rezultata, nego za klijente koji prema tome prave svoje strategije, ne mogu da vam dam precizne podatke, ali mogu nekoliko osnovnih trendova: izgleda da će izlaznost biti veća nego 2014, opredeljeno je nesto vise od tri miliona ljudi, tako da postoji jos skoro milion onih koji će odluku za koga ce glasati tek doneti – rekao je on.