ŠTA SE OVO DEŠAVA?! Orkanski vetar u Italiji ODNEO TRI ŽIVOTA, nevreme i u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Hercegovini… (FOTO)

Orkanski vetrovi rušili su danas dveće i zidove u Italiji i izazvali najmanje tri smrtna slučaja.

BETA

Vetrovi orkanske jačine pogodili su i veliki deo hrvatske jadranske obale, gde su oštećena vozila, polomljeni prozori i poremećen saobraćaj. Hrvatska meteorološka služba javila je da su naleti vetra u Splitu dostizali i 191 kilometar na sat.  

Italijanska novinska agencija Ansa javila je da je vetar srušio zid na imanju kod Frosinonea u centru Italije kada su poginula dva čoveka u 70-im godinama. Državna televizija RaiNews24 javila je da je jedan vozač poginuo kada je na njega i njegovo vozilo palo drvo u Gvidoniji, predgradju Rima.

BETA

Blizu Napulja, drvo je palo i povredilo ženu i njenu ćerku tinejdžerku.

Turski teretni brod nasukao se zbog jakih vetrova kod Barija, a zbog uzburkanog mora tegljač nije mogao da ga izvuče.

Zbog naleta vetra prekinut je trajektni saobraćaj za Kapri, Iskiju i Eolska ostrva, gde je sneg koji retko pada pokrio vulkan Stromboli.

U Hrvatskoj, nekoliko manjih požara podstaknutih vetrom izbili su u centralnom delu dalmatinske obale. Jedan vatrogasac lakše je povredjen u gašenju požara. 

Agencija Hina javlja da je aktivno nekoliko požara na području Šibensko-kninske županije i na području Splitsko-dalmatinske županije. Zatražena je vremenska prognoza od Hidrometeorološkog zavoda za to područje da bi se videlo da li će do kraja dana moći da se angažuju kanaderi da pomognu vatrogascima u gašenju požara.

Velik broj trajektnih, brodskih i katamaranskih linija je u prekidu u Hrvatskoj, a uprkos jakom vetru, mali avion koji je imao problem sa nedostatkom goriva uspeo je da sleti na aerodrom u Splitu, navodi hrvatska agencija.

Neke ulice u Splitu i okolnim mestima zatvorene su zbog stakla i crepova koji lete. 

U Banskom u Bugarskoj takmičenje za superveleslalom na svetskom kupu u skijanju otkazano je zbog lošeg vremena.

Orkanska bura jačine preko 100 kilometara na čas, koja je počela da duva posle ponoći, prouzrokovala je u Herceg Novom štete na elektro-mreži, zalenilu, krovovima kuća od Sutorine do Kamenara, vratima, prozorima, a odnela je i deo krova Instituta Igalo, iznad bazena. Jak olujni vetar koji je tokom noći duvao u Trebinju devastirao je gradski park.