ŠTA SMO DO SAD NAUČILI O KORONI? Evo da li se možete zaraziti na bazenu, putem hrane…

Zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević rekla je za RTS da je epidemiloška situacija u Srbiji stabilna, ali da moramo biti svesni da je koronavirus još tu. To što za njega još nema ciljanog leka, ne znači da nema terapije, koja vodi ka izlečenju, kaže Janko Samardžić, klinički farmakolog sa Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Pixabay.com

Prvi slučaj kovida 19 zabeležen je u decembru u Vuhanu. Virus se brzo širio i do sada je pogodio više od 200 zemalja. Obolelo je oko sedam miliona ljudi, a preminulo oko 406 hiljada.  Šta smo za ovih šest meseci naučili o koronavirusu, a šta još uvek ne znamo o tome?

Zamenica direktora Instituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević rekla je za RTS da je epidemiloška situacija u Srbiji stabilna, ali da moramo biti svesni da je virus još tu.

Svedoci smo da se nalazimo u silaznom delu krivulje, intenzivno radimo testiranje svih kontakata uključujući i asimptomatske nosioce i apsolutno nema razloga za zabrinutost, ali moramo biti svsni da je virus još tu – rekla je doktorka Kisić Tepavčević.

Dolazak koronavirusa nije iznenadio famakologe, ali je pred njih postavio nove izazove.

To su neki novi farmakološki zahtevi, jer kada imate novo oboljenje, novu bolest očekuje se  lek i brzo izlečenje – rekao je Janko Samardžić, klinički farmakolog sa Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Istakao je da je veoma teško dati odgovor u inicijalnoj fazi novog virusa, kada o njemu ne znate dovoljno ni o strukturi, ni o načinu prenošenja.

To što nema specifičnog ciljanog leka, to ne znači da nema postupka lečenja. Postoji faramkološki pristup kada je kovid u pitanju, postoji simptomatska imunološka terapija koja pomaže i koja je usmerena ka izlečenju – rekao je doktor Samardžić.

Ponovio je da su prevencija i terapijski pristup kod hroničnih bolesti  – dijabetesa, hipertenzije, gojaznosti, veoma bitni jer upravo ti pacijenti razvijajuju tešku kliničku sliku.

Nema sigurne potvrde da je virus preneo slepi miš

Na pitanje da li sa sigurnošću možemo da kažemo da je kovid 19 potekao sa pijace u Vuhanu i da ga je preneo slepi miš, doktorka Kisić Tepavčević kaže da to ne može sa sigurnošću da se tvrdi.

Velika je verovatnoća je da se tamo desila ekspozicija. Da li je u pitanju neka hrana, to sada ne znamo, da li je u pitanju virus koji se sa životinje preneo na čoveka, to je veća verovatnoća, mada nijedna studija nije opovrgla tu hipotezu, ali da li možemo sa sigurnošću da kažemo – ne ne možemo – rekla je doktorka Kisić Tepavčević.

Pranje ruku i fizička distanca spašavaju život

Prema njenim rečima savremeni čovek zahteva neki čarobni štapić, a mnogi ne mogu da prihvate da mere koje su banalne, kao što su pranje ruku i fizička distanca, spašavaju život.

Doktorka Kisić Tepavčević očekuje da će se novi talas pojaviti i na jesen, na šta ukazuje njegova velika učestalost na južnoj hemisferi  i opstanak na visokim temperaturama.

Samo treba spremni da ga dočekamo, da sva saznanja koja smo stekli u prethodnom periodu primenimo, i ne treba to da gledamo sa nekim strahom i panikom – rekla je doktorka.

Dug put do vakcine

Ipak, svi nade polažu se u vakcine. Doktor Samardžić ukazuje da je to jedan složen postupak, da zahteva jasne smernice i protokle.

Ja sam u stalnom kontaktu sa timom u Bazelu i oni su u jednoj fazi predkliničkih ispitivanja, što znači da na jesen ukoliko to bude uspešno možemo očekivati klinička ispitivanja – rekao je doktor Samardžić.

Na pitanje da li bi primili vakcinu, i doktorka Kisić i doktor Samardžić su odgovorili potvrdno.

Da li možemo da se zarazimo hranom?

Do sada nijedno istraživanje nije pokzalo da je hrana put prenošenja koronavirusa, iako se na početku razmišljalo o tome, imajući u vidu da on pripada crevnim virusima.

Međutim ta hipoteza nije potvrđena, znači hrana kao put prenošenje – ne ne može – kaže doktorka Kisić.

I na bazenu možemo da se zarazimo

Dolaze topli dani, mnogi će otići na bazen – da li možemo da se zarazimo u bazenu?

Bazen se ne razlikuje od drugih mesta, ako ste u bliskom kontaktu sa osobom koja je rezervoar infekcije, ako ste na udaljenosti manjoj od jedan metar i duže od 15 minuta možete se zaraziti, a sama bazenska voda nije put prenošenja infekcije – objasnila je doktorka Kisić.loading...