ŠTA SU SVETSKI DRŽAVNICI ZAPISALI? Ukradene strane iz Titove knjige žalosti na aukciji

Tito
Wikipedia

Medijska mreža Antidot za zapadni Balkan saopštila je da će 12 eksponata ukradenih iz Muzeja istorije Jugoslavije na kojima su potpisi svetskih državnika i njihove pisane izjave iz Knjige žalosti povodom smrti Josipa Broza Tita, biti izloženi na aukcijskoj prodaji u Malagi 3. juna.

 

Prema saznanjima te mreže, reč je o 12 stranica koje su svetski državnici osamdesetih godina prošlog veka zapisali u Titovu Knjigu žalosti u Kući cveća, prenosi N1.

Posvete državnika poput Norodoma Sihanuka, Indire Gandi, Mihaila Gorbačova, Nikolaja Čaušeskog, Jasera Arafata, Olofa Palmea i Džordža Buša predstavljaju samo delić znatno veće kolekcije od 40 stranica koje su istrgnute i ukradene iz Muzeja istorije Jugoslavije.

Antidot je kontaktirao upravnika aukcijske kuće International Autograph Auctions Europe koja organizuje aukciju i koji je potvrdio autentničnost eksponata.

Prema njegovim navodima, kolekcija se nalazi u vlasništvu jednog od najpoznatijih evropskih kolekcionara, ali njegovo ime nije želeo da otkrije.

Antidot je, navodi N1, o svojim saznanjima obavestio ministarstva kulture i unutrašnjih poslova, ali od njih do danas nisu dobili povratne informacije o tome da li su i koje aktivnosti preduzete na razrešenju slučaja krađe i aukcijske prodaje eksponata.

Ne navodi se, međutim, o kojim se državama radi kada se kaže da su obaveštena ministarstva.loading...