ŠTA SVE ZNAMO O VLADI? Ana Brnabić ostaje premijerka, DVA NOVA MINISTARSTVA i još jedna VELIKA NOVINA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić imenovao je Anu Brnabić za mandatara nove Vlade Srbije. Odluka je doneta, kazao je Vučić, nakon što je saslušao predstavnike izbornih lista, a na osnovu Ustava i u zakonski predviđenom roku. Ana Brnabić se, ističe, žestoko borila za Srbiju.

Vlada Srbije
Dnevno.rs/Kolaž

Aleksandar Vučić je, u obraćanju iz Palate Srbija, rekao da je bilo više kandidata i da je na stranačkom nivou o tome govorio, kao i da se zahvalio pojedinim kandidatima koji su veoma odani svojoj stranci.

“Pre nekoliko minuta sam potpisao odluku o predlogu kandidata za predsednika nove vlade. Ana Brnabić se žestoko borila za svoju zemlju. Vodila je politiku koja se nije dodvoravala ni stranim centrima moći, ni onim u zemlji. Radila je svoj posao dobro i najbolji dokaz za to je veliki broj kritika koje su upućene na njen račun”, rekao je predsednik.

Vučić je istakao da bi imao mnogo više da zameri sebi nego Ani Brnabić.

“Imao sam još dve stvari na kojima sam insistirao – da razmisli da se uvedu dva ministarstva – za ljudska prava, ravnopravnost polova i društveni dijalog, i ministarstvo za brigu o deci i demografiji”, istakao je Vučić.

Zamolio je, dodaje, mandatarku da 50 odsto Vlade budu žene i kako veruje da će mandatarka imati razumevanja za taj zahtev.

“Mislim da bi to bilo revolucionarno za Srbiju, time bismo predstavili našu zemlju na najbolji mogući način i time bismo pokazali na delu kako funkcioniše ravnopravnost polova”, rekao je Vučić.

Ističe da su žene jednako sposobne kao i muškarci da obavljaju najvažnije državne funkcije.

Kada je reč o demografiji, Vučić navodi da je demografija od ključnog značaja za našu zemlju i da se moraju na tom planu uvesti sistemske mere.

Vučić kaže da sistemske mere nisu samo novac, jer, ukazuje, u Srbiji najsiromašnije opštine imaju najviše novorođene dece, dok najbogatije najmanje.

Rekao je da će država potražiti nove mere za povećanje nataliteta i da će savete podražiti od država koje su uspele da zaustave taj pad.

“Napomenuo sam i da svi ti ljudi koji budu radili i u Skupštini i Vladi moraju da budu posvećeni. Biće velikih promena u javnim preduzećima i verujem i brzih i nadam se da će to doneti novi kvalitet, energiju i snagu za Srbiju. Optimističan sam i uveren da će Srbija uspeti da sačuva mir i stabilnost i doneti ubrzani rast za svoje građane”, ukazao je predsednik Vučić.

Pozvao je Skupštinu da podrži Anu Brnabić i njen kabinet.

Tri cilja i tri izazova nove Vlade

Predsednik Aleksandar Vučić ukazao je da će se nova Vlada Srbije naći pred tri ključna izazova – pritisci oko KiM, zdravstvena situacija narednih meseci i očuvanje ekonomskog ritma u situaciji zatvorenosti usled pandemije, a da su pred novim kabinetom u Nemanjinoj 11 tri najvažnija cilja – podizanje ekonomske, vojne i zdravstvene moći zemlje.

Kao najvažniji izazov, predsednik je istakao pitanje Kosova i Metohije, oko kojeg su, kaže, najveći pritisci.

“Naša je obaveza da, suočavajući se sa izazovima, a najveći jesu pritisci oko KiM i pokušaj primoravanja Srbije da prizna nezavisnost Kosova, a da za to ne dobije gotovo ništa, uz želju da uvek iskažemo nameru da razgovaramo i da postižemo kompromisno rešenje, svakako ne prihvatamo ponižavanje građana Srbije, i naših građana na KiM”, rekao je Vučić.

Drugi izazov pred vladom je, kaže, zdravstvena situacija i kako ćemo se suočiti sa sa koronom kada dođu hladniji dani i virus bude snažnije prisutan.

“Treći izazov je kako da u vreme korone, zatvorenih granica sa Evropom i svetom uspemo da održimo ekonomski ritam koji smo imali do sada”, dodao je Vučić.

Istovremeno, pred vladom su tri cilja, na čijem ostvarenju mora da radi.

Tako je glavni zadatak buduće vlade da Srbija ostane jedna od najupsešnijih evropskih zemalja, da se obezbedi dalji rast životnog standarda građana, uprkos činjenici da je to nemoguće u “korona krizi”.

Istovremeno, važan cilj je jačanje zdravstvene moći koja postaje jedna od ključnih snaga jedne države, ukazao je Vučić i podsetio da je Srbija prethodnih nekoliko godina u zdravstvo uložila mnogo više nego u prethodnih 40 ili 50 godina.

Uz to, cilj je i jačanje vojne i odbrambene moći zemlje, snaženje armije i policije.

Predsednik Vučić je zahvalio građanima Srbije što su u ogromnom broju izašli na izbore, jer je, naglašava, važno da demokratija ne trpi, da ne odlažemo izborne procese.

Nije bilo reči o koalicionim partnerima

Predsednik Srbije navodi da na sednici Predsedništva stranke danas nije bilo reči o eventualnim koalicionim partnerima.

Podsetio je da je sa svima koji su obezbedili skupštinske mandate razgovarao, a da će se o partnerima znati za pet do sedam dana, a izbor je, kaže, na mandatarki.

Ističe da očekuje značajne promene u Vladi, naročito kada je reč o stranci koju vodi.

Vučić je istakao da je najvažnije da svi budu vredni i marljivi, a doći će, dodaje, i do velikih promena u javnim preduzećima.

Izrazio je očekivanje da će sve to doneti novi kvalitet, energiju i snagu za Srbiju.

“Imajući u vidu izazove, uveren sam da će Srbija najbrže da raste ekonomski i sačuva mir i stabilnost i rast životnog standarda za građane”, rekao je predsednik.

Pozvao je poslanike da pruže podršku Ani Brnabić i njenom kabinetu.loading...