ŠTA TO RADI TOMA NIKOLIĆ? Zašto policija obezbeđuje njegovu ilegalnu vikendicu?

Policijska patrola koja bi trebalo da obezbeđuje Tomislava Nikolića, bivšeg predsednika Srbije, nadzire i nelegalnu vikendicu njegovog sina na Savskom nasipu, potvrđuju fotografije koje su napravili reporteri Nova.rs.

printscreen

Policijska patrola smenjuje se ispred ulaza u nelegalnu vikendicu dva puta dnevno (u smenama od 12 sati). Pripadnika MUP ima i u civilu i u uniformi, i naoružani su.

Nekoliko stvari problematično je u ovom prizoru.

Najpre, jasno je da bivši predsednik po prirodi stvari treba da bude štićeno lice, kao i da policija treba da ga obezbeđuje kada posećuje nelegalno sagrađenu vikendicu njegovih sinova. Ipak, problematično je da sam objekat bude pod zaštitom, i to iz više razloga.

Policija ne bi trebalo da obezbeđuje objekte (osim ako nisu u pitanju Vlada, Skupština, diplomatska predstavništva i slično), već ličnosti. Nije poznato da je nelegalna Nikolićeva vikendica dobila status objekta od posebnog značaja. Osim toga, ova vikendica i nije direktno u Nikolićevom vlasništvu, nego u vlasništvu njegovih sinova.

Tragom ove fotografije, Nova.rs je kontaktirala Ministarstvo unutrašnjih poslova, kojem smo postavili pitanje: “S obzirom da je primećeno da policija obezbeđuje pomenuto mesto, interesuje nas da li službenici MUP-a obezbeđuju bivšeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića ili sam objekat?